Skip to content

Loopbaan lessen voor het mbo

Grondstof Loopbaan is een vernieuwende loopbaanmethode voor het mbo. In deze lesmethode ontdekken studenten hun talenten en passie, zodat zij worden klaargestoomd als beroepskracht in een veranderlijke maatschappij. Grondstof Loopbaan is ontwikkeld door én met mbo-docenten en studenten. Het lesmateriaal is dan ook volledig afgestemd op de belevingswereld van jongeren en het ontzorgen en inspireren van docenten. Deze loopbaanmethode is zowel digitaal als analoog beschikbaar.

 • Ontwikkeld door mbo-docenten
 • Geschikt voor LOB, SLB en andere vakken
 • Kies lessen die bij jouw groep passen

Professioneel en persoonlijk

We bieden met deze methode een herkenbare, doorlopende leerlijn. Natuurlijk besteedt Grondstof Loopbaan aandacht aan de professionele ontwikkeling van studenten, maar er is óók ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Studenten hebben vaak het behalen van hun diploma als stip op de horizon, maar vergeten soms onderweg ook goed om zich heen te kijken. Terwijl de weg naar dat doel juist heel leerzaam voor ze is.

Dankzij Grondstof Loopbaan maak je deze leerroute tastbaar voor studenten. Aan het einde van ieder thema maken zij een eindopdracht, waarbij ze zelf de uitwerking kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een blog, vlog of presentatie voor de klas. Hiermee bouwen ze een loopbaanportfolio op.

Deze kunnen ze aanvullen met eigen uploads. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijk moment tijdens de stage, waar je als docent niet bij kon zijn. Dit biedt studenten de kans om zichzelf in de etalage te zetten. De boodschap: laat zien wat je kunt, hebt geleerd of waar je trots op bent!

Kant-en-klare lessen

Als docent investeer je veel tijd in je praktijkgerichte of inhoudelijke lessen. Dan blijft er soms weinig ruimte over om zelf een loopbaanprogramma op te zetten. Daarom bieden we met Grondstof Loopbaan kant-en-klare lessen, mét de mogelijkheid om er je eigen draai aan te geven. Gebruik de methode niet alleen tijdens loopbaan-lessen of studieloopbaanbegeleiding, maar zet de thema’s in wanneer jij maar wil.  Zowel op gebied van hun persoonlijke als professionele ontwikkeling.

De student aan het roer

Vaak is een beroep of vervolgstudie het einddoel van de student, maar komen ze onderweg verschillende keuzemomenten tegen. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel, specialisme of keuzedeel. Met Grondstof Loopbaan bied je niet alleen overzicht in de verschillende keuzes die ze kunnen maken. Je helpt ze ook ontdekken wat bij ze past én hoe ze hun talenten, kwaliteiten én netwerk het best kunnen benutten. Zo zorg je samen met jouw studenten voor een waardevolle en succesvolle (studie)loopbaan.

Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Ontdek onze digitale omgeving

Grondstof Loopbaan bestaat uit de twee onderdelen Persoonlijk en Professioneel. Beide onderdelen bestaan uit een digitale studentenomgeving met opdrachten. Ook wordt hier een loopbaanportfolio opgebouwd. Hierin verzamelen leerlingen alle eindopdrachten en maken ze hun persoonlijke of professionele ontwikkeling zichtbaar. Waardevolle tools voor het voeren van loopbaangesprekken.

 • Verlaag de werkdruk van docenten met kant-en-klare lessen;
 • Geef onderwijs op afstand en houd een vinger aan de pols;
 • Zet 100% in op persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling en studievaardigheden;
 • Differentieer en kies lessen die passen bij jouw groep;
 • Leg nu een basis waar studenten nog jaren profijt van hebben.

Bouw loopbaanportfolio op

 • Kies kant-en-klare lessen die passen bij jouw groep;
 • Versterk jouw les met interactieve presentaties;
 • Werk 70% actief en ervaringsgericht;
 • Verwerk 30% kennis en ervaring in opdrachten;
 • Coach tijdens opdrachten loopbaangesprekken;
 • Bouw een loopbaanportfolio op en borg loopbaancompetenties.
laptop

Productoverzicht

De lesmethode Grondstof Loopbaan bestaat uit een digitale omgeving en twee creatieve werkboeken. Hiermee werk je aan zowel de professionele als de persoonlijke ontwikkeling van jouw studenten. Zodat zij worden klaargestoomd als beroepskracht in een veranderlijke maatschappij.

Digitaal

Grondstof Loopbaan jaarlicentie student + portfolio

Grondstof Loopbaan jaarlicentie student + portfolio

ISBN: 9789492667205

Jaarlicentie Grondstof Loopbaan is geschikt voor mbo opleidingen in de basisfase en profielfase.

€ 26.50
Grondstof verlenging jaarlicentie student + portfolio

Grondstof verlenging jaarlicentie student + portfolio

ISBN: 9789492667175

Verlenging jaarlicentie Grondstof Loopbaan, geschikt voor mbo opleidingen die al eerder hebben gewerkt met de Grondstof jaarlicentie. Deze verleng jaarlicentie bestaat uit het onderdeel Persoonlijk én Professioneel en het Loopbaanportfolio.

€ 15.50

Werkboeken

Grondstof Loopbaan Persoonlijk werkboek

Grondstof Loopbaan Persoonlijk werkboek

ISBN: 9789492667250

Werkboek Grondstof Loopbaan Persoonlijk is geschikt voor mbo opleidingen in de basisfase en profielfase. Dit werkboek bevat zes thema’s uit het onderdeel Persoonlijk.

€ 22.50
Grondstof Loopbaan Professioneel werkboek

Grondstof Loopbaan Professioneel werkboek

ISBN: 9789492667243

Werkboek Grondstof Loopbaan Professioneel is geschikt voor mbo opleidingen in de basisfase en profielfase. Dit werkboek bevat zes thema’s uit het onderdeel Professioneel.

€ 22.50

Rondleiding Grondstof Loopbaan

Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

BLOGS

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet