Skip to content

Het verhaal van LesLab

Wat begon met een ontwerp op een bierviltje, mondde uit tot de creatie van vier unieke lesmethodes die de LOB- en burgerschaplessen op het vo en mbo voorgoed veranderden. Lees hier het verhaal van LesLab.

Het ontstaan van LesLab

LesLab is een initiatief van Rogier van Essen en Bart Dekker. Beiden hebben een achtergrond in het onderwijs (mbo en po). Ze ontmoeten elkaar op het ROC Nijmegen en raken bevriend. Bestaande methodes waren volgens hen niet flexibel en actief genoeg. Op een bierviltje tekenen de heren hun eigen idee voor een lesmethode uit. Samen met illustrator Gijs Huijbregts, ict-er Arnold Karlsbeek en schrijver en ontwikkelaar Stijn van Oers worden de eerste versies vormgegeven.
2013
2013

Eerste pilot

Na een succesvolle pilot is het Drenthe College de eerste school die LesLab integreert in hun lesprogramma. De eerste druk van LesLab LOB niveau 3-4 is een feit en wordt in 2014 verkocht aan een aantal opleidingen door heel Nederland.
2014
2014

LesLab wint NOT-innovatiepublieksprijs

In 2015 wint LesLab de NOT-innovatiepublieksprijs voor de innovatieve online docentenomgeving. Sindsdien vind je ons in de voormalige Splendor gloeilampenfabriek in Nijmegen, aan de St. Annastraat. Tegelijkertijd stapt relatiemanager Marleen Heemstra aan boord. Ook worden de vertrouwde werkboekklappers vervangen voor slanke boeken en komt er een digitale variant op de markt. Hiervoor ontvangt LesLab in 2017 wederom de NOT-innovatieprijs.  
2015
2015

Burgerschap goes digital

Het spel Demos wordt in 2017 op de markt gebracht in samenwerking met Radboud Universiteit Nijmegen. Ook wordt in dat jaar de volledige burgerschapsmethode, als aanvulling op het lob-materiaal, digitaal verkrijgbaar.
2017
2017

Lancering Proeftuin LOB

Ondertussen wordt er lang gebroed op de volgende stap: toetreden tot het VO. Met de frisse nieuwe look wordt Proeftuin LOB gepresenteerd. Zowel pro-, vmbo-, havo- en vwo-onderbouw klassen beginnen in 2018 met Proeftuin LOB. Met succes! Want in 2019 wordt ook het bovenbouw materiaal ontwikkeld. Dit maakt de vierjarige methode compleet.
2018
2018

Versterking van het team

Er wordt niet stil gezeten. Het ontwikkelteam krijgt versterking van Milou Dekkers en later Simone Pieterse. De dames worden ingevlogen voor de nodige ondersteuning op het gebied van redactie en grafische vormgeving. LesLab beweegt mee met de innovatieslagen die zijn gemaakt door invloeden vanuit Scandinavië en de groeiende behoefte aan differentiatie en maatwerk.
2018
2018

Makers LOB én burgerschap

Dit resulteert in 2018 tot de nieuwe methode; Makers LOB én burgerschap. Deze methode is volledig gericht op eigenaarschap van studenten. Na enthousiaste reacties van de eerste pilotscholen, wordt Makers samen met Thieme Meulenhoff in 2020 op de markt gebracht.
2019
2019

Lancering Proeftuin Digitaal

Naast de vernieuwde online docentenomgeving en de creatieve werkboeken voor leerlingen, is Proeftuin LOB voor vo vanaf nu ook volledig digitaal beschikbaar. Hiermee werk je eenvoudig online samen met jouw klas en bouw je een compleet loopbaanportfolio én profiel op. De digitale leerlingenomgeving is ontwikkeld in samenwerking met docenten en leerlingen. Het lesmateriaal is hierdoor volledig afgestemd op de leefwereld van jongeren en het ontzorgen van docenten. Proeftuin LOB digitaal omvat de online docentenomgeving, presentatietools voor de lessen en de digitale leerlingenomgeving met Portfolio en Profiel.
2020
2020

Lancering Grondstof Loopbaan

Na het jarenlange succes van LesLab LOB in het vertrouwde mbo, is het tijd voor een frisse vernieuwing, Grondstof Loopbaan. Alle opgedane kennis en ervaring zijn samengebracht in deze complete, gestroomlijnde methode voor studie en loopbaan, gericht op persoonlijke én professionele ontwikkeling. Met 12 thema's, zowel in werkboeken als digitaal, en een docentenplatform vol diverse lesmethoden voor een sterke LOB-leerlijn tijdens SLB en coaching, plus richtlijnen voor BPV-begeleiding.
2021
2021

Spannende veranderingen

Onze medeoprichters Bart en Gijs slaan een nieuwe weg in, wat LesLab dwingt om zich opnieuw uit te vinden. Het team werkt nog steeds vanuit huis, maar we bruisen van nieuwe plannen en Proeftuin groeit uit tot een echt sterk merk. Na jaren van trouwe dienst heeft Marleen, onze steun en toeverlaat, besloten om een ander carrièrepad te verkennen. Met Marjolein als haar opvolger zetten we weer frisse stappen. Ook verwelkomen we Joyce als vormgever, die met haar innovatieve eigen stijl LesLab helpt om burgerschap nog duidelijker op de kaart te zetten.  
2022
2022

Lancering LEF burgerschap

Nieuw kantoor, nieuwe teamleden en een verse lesmethode. LesLab is druk in beweging! We hebben flink gewerkt aan merken zoals Proeftuin en Grondstof. En nu? We openen weer een kantoor in Nijmegen en nemen twee schrijvers aan om ons materiaal te ontwikkelen. De markt vraagt steeds meer naar burgerschapsmateriaal. LesLab is hier altijd al druk mee geweest. En nu pakken we het groots aan met LEF, onze nieuwe methode. LEF staat voor opschudden én verbinden. Boeiende inhoud, meteen bruikbaar in lessen en met actief leren als kern. Laat dat leren beginnen!
2023
2023

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet