Ga naar de inhoud

‘Burgerschap als apart vak? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!’

Moeite met het integreren van burgerschapsonderwijs? Ontdek het gemak van onze complete en actuele burgerschapsmethode met doorlopende leerlijn.

Jouw leerlingen de beste voorbereiding geven op hun toekomst. Dát wil je als school. En goed burgerschapsonderwijs helpt daarbij. Maar hoe geef je burgerschap de aandacht die het verdient, zonder jouw docenten op te zadelen met wéér een nieuwe taak? Want een ad-hoc lesje is toch ook prima? 

Burgerschapsonderwijs opnemen in het bestaande curriculum is voor veel scholen een uitdaging. Enerzijds wil je burgerschap de plek geven die het verdient, anderzijds mis je de tijd en focus om burgerschapsonderwijs voldoende aandacht te geven. Met een losse les of een periodiek project laat je jouw leerlingen kennismaken met de maatschappij. 

Maar wil je jongeren écht goed voorbereiden op hun toekomst, dan verdient burgerschap meer aandacht dan alleen dat ene uurtje tijdens maatschappijleer

Daarom ben jij op zoek naar een methode die:

 • Makkelijk te integreren is
 • Burgerschap in een doorlopende leerlijn aanbiedt
 • Aanpasbaar is aan de leerbehoeften in jouw klas 
 • Kant-en-klare lespresentaties bevat

Met burgerschap als vast vak op het lesrooster geef je leerlingen de juiste basis mee voor een krachtige start in de maatschappij. En dat begint met een goede burgerschapsmethode.

LEF Burgerschap: een complete, actuele en eenvoudige burgerschapsmethode

LEF is een complete burgerschapsmethode voor het voortgezet onderwijs. De methode is altijd actueel en gemakkelijk aan te passen aan de leerbehoeften van de leerlingen. Eenvoudig in gebruik voor de docent, uitdagend voor middelbare scholieren. Met actuele thema’s en eigenwijze werkvormen zorgt LEF voor opschudding en verbinding in de klas, terwijl jij handvatten krijgt om lastige thema’s aan te snijden. En dat allemaal binnen een doorlopende leerlijn.

Dit is LEF:

 • Eenvoudig in gebruik – in één klik bereid jij je les voor
 • Uitdagend voor de leerling – zorg voor opschudding met eigenwijze werkvormen
 • Altijd actueel – de methode speelt direct in op veranderingen in de maatschappij
 • Pas zelf de les(vorm) aan, zodat het altijd aansluit bij jouw klas
 • Leerlingen bouwen een portfolio en persoonlijk profiel op
 • Twaalf thema’s voor onder- en bovenbouw, die aansluiten op de doorlopende leerlijn
 • Digitaal en als werkboek beschikbaar, of een combinatie van beide
 • Concreet bewijs voor de nieuwe kerndoelen voor burgerschap (2024)

Vraag een demo aan

Kies zelf je thema’s

LEF Burgerschap activeert jouw leerlingen, zodat jij met hen in gesprek kan gaan over thema’s die er écht toe doen. Van crypto tot sexting en van polarisatie tot mentale weerbaarheid. Thema’s die voor opschudding zorgen en tot discussie leiden, maar die ook verbinden en zorgen voor openheid binnen de klas. We maken alles bespreekbaar, maar geen zorgen: de methode geeft jou praktische tools voor het aansnijden van lastige burgerschapsthema’s.

In plaats van simpelweg informatie droppen, gaat LEF voor teamwork, communicatie en het oplossen van problemen. Hoe? De methode mixt leerstof met interactieve activiteiten, zoals uitdagende quizzen en diepgaande interviews. En daar blijft het niet bij. Leerlingen bouwen hun eigen portfolio en persoonlijk profiel op, waarin je hun ontwikkeling kan volgen.

De complete methode biedt 12 thema’s. Toch zijn er ook scholen die de voorkeur geven aan een slankere samenstelling, daarom ontwikkelden wij LEF op maat. Dezelfde inhoud, maar passend bij jouw school. Je kiest namelijk zelf welke én hoeveel thema’s je wil behandelen. Zo doe je alleen dát, wat je echt wil inzetten.

Bekijk LEF op maat

Versterken van vaardigheden

De lesmethode richt zich specifiek op de vaardigheden van leerlingen versterken, zodat zij effectief kunnen deelnemen aan de maatschappij als actieve en verantwoordelijke burgers. Anders dan andere lesmethodes voor burgerschap heeft LEF een aantal unieke kenmerken:

 • Gericht op vaardigheidsontwikkeling

In plaats van alleen te focussen op het verstrekken van informatie over burgerschap, richt het programma zich op het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

 • Gericht op actie en veranderingsgericht werken

In plaats van alleen te leren over burgerschap, moedigt het programma leerlingen aan om actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken, waarmee zij een bijdrage leveren aan de maatschappij.

 • Interdisciplinair programma

Het programma combineert elementen van verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, maatschappijleer, wiskunde, taal en natuurwetenschappen om leerlingen een bredere context te geven voor burgerschap.

 • Gericht op zelfreflectie en zelfevaluatie

Het programma moedigt leerlingen aan om over hun eigen leerproces en activiteiten te reflecteren en zichzelf te evalueren, om zo hun talenten en hun bijdrage aan de maatschappij verder te ontwikkelen.

Flexibel of thematisch werken: jij kiest

Niet ieder onderwerp is even makkelijk te bespreken met leerlingen. Niet elke klas is hetzelfde en jij als docent moet je ook comfortabel voelen. Daarom kies jij zelf welke thema’s relevant zijn binnen de school en jouw klas. 

LEF Burgerschap draait 70 procent om actief en 30 procent om verwerken. Als docent kies je welke lesvorm het beste past. We bieden hiervoor drie verschillende lesvarianten, zo kies jij welke vorm het beste bij jou past. Kies je voor een vrijere invulling of toch liever voor een gestructureerde les? Een combinatie van beide is ook mogelijk. Onze burgerschapsmethode is flexibel en thematisch.  

Bovendien is LEF zowel digitaal als in een werkboek beschikbaar, of in combinatie.

Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode? 

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

LEF Burgerschap: een methode van LesLab

Wij zien de klas als een kleine samenleving op zich, een soort doorsnede van de hele maatschappij, waar leerlingen als avonturiers hun horizon verbreden. Wij weten wat er speelt onder jongeren en binnen de maatschappij. Dat maakt dat onze methodes precies aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen.

Met ons team van creatieve schrijvers en (oud-)docenten blijven wij onze methode continu bijschaven. Hierdoor is LEF niet alleen altijd actueel, maar ook volledig aangepast aan de wensen en behoeften van de docent. Vanuit onze eigen ervaringen weten wij wat belangrijk is als je voor de klas staat, maar we implementeren óók de feedback van docenten die onze methode gebruiken. Het is niet voor niets dat LEF is ontwikkeld voor én door docenten. 

Met onze actuele methode, die volledig aanpasbaar is aan jouw leerbehoeften, helpen wij scholen met het naadloos integreren van burgerschap in het curriculum. 

Schakel direct met de ontwikkelaar

Als voormalige docenten kennen wij de struggle van ‘wéér een nieuwe methode ontdekken’. Daarom maken wij het je makkelijk. Het is onze missie om docenten volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op de ontwikkelingen van de leerlingen en hun vaardigheden.

En dat begint al bij de implementatie. Wij combineren creatieve werkboeken met de beste software, die door iedereen makkelijk en intuïtief te gebruiken is. Van de jonge docent tot de doorgewinterde leraar.

Benieuwd hoe het werkt? Vraag een gratis demo aan bij Rogier. Vanuit zijn eigen ervaringen in het onderwijs kent hij de uitdagingen waar onderwijsprofessionals mee te maken hebben. Daarom helpt hij je graag aan een oplossing die bij jou past.

Vraag een demo aan        Of stuur Rogier een DM op LinkedIn

laptop

Producten van LEF burgerschap

Aan de slag met burgerschap? Bestel hieronder de burgerschapsmethode LEF!

LEF Burgerschap team jaarlicentie

LEF Burgerschap team jaarlicentie

LEF Burgerschap biedt een schat aan spannende en eigenzinnige werkvormen. Ontwikkeld door docenten voor docenten. We gaan verder dan alleen de theorie en stimuleren jouw leerlingen om in actie te komen. Met onze teamlicentie kunnen jij en je collega's eenvoudig lessen selecteren en ze boeiend en actief maken voor je lessen burgerschap en de voortgang van jouw leerlingen volgen.

€ 349.00
LEF Burgerschap leerling jaarlicentie

LEF Burgerschap leerling jaarlicentie

ISBN: 9789083398204

Boordevol spannende en eigenzinnige werkvormen die zorgen voor zowel opwinding als verbinding! Deze materialen zijn ontwikkeld door docenten en leerlingen, en zijn bedoeld voor docenten. De licentie biedt toegang tot 12 diverse thema's die geschikt zijn voor zowel onder- als bovenbouw, volledig afgestemd op de leefwereld van jongeren

€ 20.50
Binnenkort: LEF Burgerschap deel 1 werkboek (medio 2024)

Binnenkort: LEF Burgerschap deel 1 werkboek (medio 2024)

ISBN: 9789492667946

Werkboek LEF Burgerschap Deel 1 is een burgerschapmethode voor niveau vo breed (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo) geschikt voor de onderbouw. Leerlingen verkennen burgerschap en werken aan opdrachten in 6 thema's.

€ 19.50
Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode? 

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet