Skip to content
MBO

“Grondstof Loopbaan zet studenten écht in hun kracht”

27 mei 2021
“Grondstof Loopbaan zet studenten écht in hun kracht”

Onze nieuwe loopbaanmethode voor het mbo Grondstof Loopbaan is volop in ontwikkeling. De afgelopen weken hebben we flinke stappen gezet en konden docenten uit het mbo meekijken naar een groot deel van de inhoud van de methode. Zo betrekken we hen bij het ontwikkelingsproces. Deze keer spreken we met Kate Donkor over onze thema’s, het belang van loopbaanbegeleiding én de behoeften van docenten en studenten.

Kate werkt inmiddels alweer acht jaar in het onderwijs. Ze heeft SPH gestudeerd en geeft nu onder andere maatschappelijke zorg en loopbaanbegeleiding aan het Rijn IJssel. Kate vertelt: “Wij werken eraan om loopbaanbegeleiding nog meer de plek te geven die het verdient. Op een duidelijke en gestructureerde manier.”

Loopbaanbegeleiding

Volgens Kate is loopbaanbegeleiding een van de belangrijkste onderwerpen in het onderwijs. “Hierbij gaat het om veel meer dan wat je later precies wil worden. Het gaat ook om persoonlijke ontwikkeling. Studenten krijgen hier een stuk eigen regie over hun leer- en ontwikkelproces.”

Grondstof Loopbaan bestaat uit twee lijnen: persoonlijk en professioneel. “Hiermee sla je de spijker op zijn kop. Ik vind de balans tussen professionele en persoonlijke ontwikkeling heel sterk. Maar ook dat er overlap is bij verschillende thema’s. Door deze sterke thema’s wordt het voor studenten ook duidelijk waar ze aan werken en wat ze eraan hebben.”

Bij Grondstof Loopbaan bouwen studenten een portfolio en persoonlijk cv op. Hierin kunnen zij laten zien waar ze aan gewerkt hebben, maar vooral waar ze trots op zijn. “Dat laatste is echt een meerwaarde. Op die manier besteed je ook aandacht aan de ontwikkeling van een fixed mindset naar een growth mindset.”

Studenten in hun kracht

Want leren gaat met vallen en opstaan. Vooral het vallen kan soms frustrerend zijn, maar is natuurlijk vooral heel leerzaam. “Ik vind positieve benadering héél belangrijk. Zet studenten in hun kracht. Maak de ontwikkeling die ze door hebben gemaakt zichtbaar en laat ze shinen.”

Behoeften van docenten

Volgens Kate vinden docenten het vaak lastig te bepalen waar ze mee moeten beginnen, als het gaat om loopbaanbegeleiding. “Ik kan me voorstellen dat sommige docenten ook het grote plaatje niet overzien, dan wordt de vertaling naar studenten al lastiger. Grondstof Loopbaan draagt met de doorlopende leerlijnen in ieder geval bij aan het aanbrengen van meer structuur.”

Doordat bij Grondstof Loopbaan alle thema’s direct beschikbaar zijn, kun je thema’s kiezen die aansluiten bij wat op dat moment relevant is voor jouw studenten. “Op die manier kunnen we het ook onderbrengen bij andere vakken. Zo zorgen we voor een brede draagkracht voor loopbaanbegeleiding. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan bijvoorbeeld ook prima samen met stof uit de lessen voor Nederlands.”

Digitaal vs. werkboek

In eerste instantie is Grondstof Loopbaan vooral digitaal beschikbaar, maar na verloop van tijd kun je ook werken met onze creatieve werkboeken. “Ik merk dat studenten toch nog steeds graag uit een boek werken. Zelf zou ik denk ik liever voor digitaal werken gaan, maar ik vind het prettig dat ik via deze methode toegang heb tot beide.”

Blijf op de hoogte!

Wil jij meer weten van Grondstof Loopbaan en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hier lees je alles over de ontwikkeling van Grondstof Loopbaan en kondigen we telkens het eerstopvolgende webinar aan.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet