Ga naar de inhoud

Proeftuin: méér dan LOB

Geef waardevol invulling aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) én de persoonlijke ontwikkeling van jouw leerlingen

Veel leerlingen zijn nog helemaal niet bezig met welke studie of baan ze willen. Goede loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) is daarom onmisbaar in elke klas. Toch wordt LOB nog te vaak gezien als iets dat maar even tussendoor moet gebeuren. Met inspiratieloze lessen en een invuloefening als resultaat, waar jongeren uiteindelijk niet veel aan hebben.

Wil jij jongeren écht goed voorbereiden op hun toekomstige loopbaan? Dan wordt het tijd om LOB-onderwijs de aandacht te geven die het verdient.

Dit kan met een goede LOB-methode.

Helaas zijn veel bestaande LOB-methodes lastig te implementeren in het curriculum en hebben docenten niet de mogelijkheid om zélf en flexibel (actuele) thema’s te kiezen.

Heb jij ook moeite met:

 • nieuwe lesmethodes naadloos in bestaande curricula opnemen?
 • lesmethodes vinden waarmee je snel actuele thema’s zélf kan kiezen?
 • volledige lesmethodes vinden die overzichtelijk zijn, zodat je de regie kan houden?

Het kan ook anders.

Met een LOB-methode die:

 • Efficiënt is: bespaar tijd met kant-en-klare lessen, waardoor je focus op de leerlingen komt in plaats van op de voorbereiding
 • Relevant is: zet lesmateriaal in dat naadloos aansluit op de actualiteit én de diverse belevingswereld van leerlingen
 • Inzichtelijk is: in een digitale omgeving bouwen leerlingen een portfolio of einddossier op en docenten houden makkelijk overzicht
 • Digitaal en fysiek beschikbaar is: bied de lesstof digitaal of als papieren werkboek aan óf kies voor een combinatie van beide

Met Proeftuin LOB werk je doorlopend aan de toekomst van jouw leerlingen

Proeftuin is een vernieuwende LOB-methode die de toekomst van studeren en werken binnen handbereik van jongeren brengt. Deze lesmethode voor het voortgezet onderwijs zet vol in op persoonlijke ontwikkeling en talent. Jouw leerlingen leren aandacht te investeren in zichzelf én bouwen aan hun zelfvertrouwen. Zij ontdekken meer over zichzelf en worden zelfredzaam. En dat allemaal binnen een doorlopende leerlijn.

Wat anderen zeggen

“Proeftuin LOB sluit écht aan op de belevingswereld van jongeren!”
Debby Marijnissen, docent muziek en kunst & coach/mentor vmbo-t

“Proeftuin bereidt leerlingen echt voor op de toekomst. Niet alleen op het gebied van studie of loopbaan. We ontwikkelen bijvoorbeeld ook 21-eeuwse vaardigheden. Zoals samenwerken, communiceren en creatief denken.”
Thom en Jochem, leerlingen Het Streek Lyceum in Ede

“Met Proeftuin zorg ik voor een veilige én actieve leeromgeving”
Bram Heldens, docent lichamelijke opvoeding & mentor

Ervaar het zelf!

Vraag nu een gratis demo aan van Proeftuin LOB en ervaar zelf hoe je jouw leerlingen kan voorbereiden op hun toekomstige loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Ontdek hoe je in enkele minuten een boeiende les klaarzet en hoe je LOB naadloos opneemt in je curriculum.

Vraag een demo aan

Combinatie van LOB en studie- en sociale vaardigheden

De methode biedt een unieke drie-eenheid in persoonlijke ontwikkeling, studievaardigheden en loopbaanbegeleiding. Hierdoor worden leerlingen spelenderwijs klaargestoomd voor hun toekomstige rol in de maatschappij. Van het ontwikkelen van sociale vaardigheden tot het aanleren van effectief plannen en omgaan met stress, Proeftuin LOB biedt een holistische benadering voor de ontwikkeling van jongeren.

Kies zelf je thema’s

Met Proeftuin besteed je in een doorlopende leerlijn aandacht aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding.  De complete methode biedt in totaal 24 thema’s waarin je alle onderwerpen behandelt die jouw leerlingen de beste voorbereiding geeft op hun toekomst.

Toch zijn er ook scholen die de voorkeur geven aan een slankere samenstelling. Daarom ontwikkelden wij Proeftuin op maat. Dezelfde inhoud, maar passend bij jouw school. Je kiest namelijk zelf welke én hoeveel thema’s je wil behandelen. Zo doe je alleen dát, wat je echt wil inzetten.

Bekijk Proeftuin op maat

 

Leerlingen bouwen digitaal portfolio op

Elk thema van Proeftuin LOB bevat vier lessen. In de laatste les maken leerlingen een eindopdracht, waarin de inhoud van het thema terugkeert. In de docentenomgeving keur je de eindopdrachten goed, waarna deze worden opgenomen in het portfolio. Ook biedt ieder thema een zelftest. Zo bouwt de leerling gedurende de hele opleiding aan zijn of haar talenten, kwaliteiten en verwachtingen. Erg handig tijdens loopbaan- of mentorgesprekken!

Bereid gemakkelijk je les voor

Als docent heb je al genoeg te doen. Daarom kan je met Proeftuin LOB direct aan de slag. Je kiest eenvoudig het lestype dat het beste past bij jou en jouw klas. Zo bepaal jij de mate van sturing: gestuurd, gemiddeld en vrij.

 • Zet vier jaar lang leuke lesstof in, vol breinbrekers, quizzen en spellen
 • Selecteer kant-en-klare lessen, zodat je direct aan de slag kan
 • Kies lestypes die passen bij de dynamiek van jouw groep
 • Versterk jouw LOB- of mentorles met interactieve presentaties
Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Proeftuin: natuurlijk van LesLab!

Proeftuin LOB is een lesmethode die continu wordt bijgeschaafd. Daardoor is het altijd actueel, maar óók volledig aangepast aan de wensen en behoeften van de docent. Hoe het kan dat Proeftuin zó goed aanvoelt wat er speelt onder docenten? Omdat het een lesmethode is van LesLab, een creatieve uitgeverij uit Nijmegen die gerund wordt door oud-docenten.

Wij zien de klas als een kleine samenleving op zich, een soort doorsnede van de hele maatschappij, waar leerlingen als avonturiers hun horizon verbreden. Wij weten wat er speelt onder jongeren en binnen de maatschappij. Dat maakt dat onze methodes precies aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen.

Met onze methodes – waar Proeftuin er een van is – leer je jongeren vaardigheden aan die zij hun hele leven kunnen gebruiken. Wij ontwikkelen methodes met lef en durf, die hen nieuwsgierig maken én eigenwijs houden. Maar bovenal methodes die hen motiveren om hun eigen talenten te ontdekken. Zodat jouw leerlingen klaargestoomd worden voor een krachtige plek in de samenleving.

De toekomst begint bij LesLab.

Korte lijnen met de makers

Als voormalige docenten kennen wij de struggle van ‘wéér een nieuwe methode ontdekken’. Daarom maken wij het je makkelijk. Het is onze missie om docenten volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op de ontwikkelingen van de leerlingen en hun vaardigheden.

En dat begint al bij de implementatie. Wij combineren creatieve werkboeken met de beste software, die door iedereen makkelijk en intuïtief te gebruiken is. Van de jonge docent tot de doorgewinterde leraar.

Benieuwd hoe het werkt? Vraag een gratis demo aan bij Stijn. Vanuit zijn eigen ervaringen in het onderwijs kent hij de uitdagingen waar onderwijsprofessionals mee te maken hebben. Daarom helpt hij je graag aan een oplossing die bij jou past.

Vraag een demo aan Of stuur Stijn een DM op LinkedIn

laptop

Digitaal

Proeftuin LOB is volledig digitaal beschikbaar, of in een combinatie met creatieve werkboeken voor leerlingen. In de volledig digitale versie werk je eenvoudig online samen met jouw klas en bouw je een compleet portfolio én loopbaandossier op.

Proeftuin LOB digitaal omvat:

 • Een online docentenomgeving
 • Presentatietools voor de lessen
 • Digitale leerlingenomgeving

 

Proeftuin leerling jaarlicentie + onderbouw deel 1 werkboek

Proeftuin leerling jaarlicentie + onderbouw deel 1 werkboek

ISBN: 9789492667182

Combipakket Proeftuin LOB is een complete loopbaan – en mentormethode voor alle leerjaren in het vo (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo). Dit combipakket biedt toegang tot alle 24 Proeftuin thema’s, het persoonlijk profiel, het loopbaanportfolio én het werkboek Proeftuin Onderbouw deel 1.

€ 35.50
Proeftuin leerling jaarlicentie + bovenbouw deel 1 werkboek

Proeftuin leerling jaarlicentie + bovenbouw deel 1 werkboek

ISBN: 9789492667212

Combipakket Proeftuin LOB is een complete loopbaan – en mentormethode voor alle leerjaren in het vo (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo). Dit combipakket biedt toegang tot alle 24 Proeftuin thema’s, het persoonlijk profiel, het loopbaanportfolio én het werkboek Proeftuin Bovenbouw deel 1.

€ 35.50
Proeftuin LOB leerling jaarlicentie + portfolio

Proeftuin LOB leerling jaarlicentie + portfolio

ISBN: 9789492667144

De jaarlicentie Proeftuin LOB Expert is een complete loopbaan – en mentormethode voor alle leerjaren in het vo (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo). De jaarlicentie beidt toegang tot alle 24 Proeftuin thema’s uit de onderbouw en bovenbouw, het persoonlijk profiel en het digitale loopbaanportfolio.

€ 29.50

Werkboeken

Je kan de lessen van Proeftuin LOB ook inzetten met behulp van werkboeken: we hebben er twee ontwikkeld voor de onderbouw en twee voor de bovenbouw.

Proeftuin LOB Onderbouw deel 1 werkboek

Proeftuin LOB Onderbouw deel 1 werkboek

ISBN: 9789492667090

Werkboek Proeftuin LOB Onderbouw deel 1 is een actieve loopbaan – en mentormethode voor niveau vo breed (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo). Leerlingen verkennen eigen talenten en mogelijkheden in drie werelden.

€ 22.50
Proeftuin LOB Bovenbouw deel 1 werkboek

Proeftuin LOB Bovenbouw deel 1 werkboek

ISBN: 9789492667113

Werkboek Proeftuin LOB Bovenbouw deel 1 is een actieve loopbaan – en mentormethode voor niveau vo breed (pro, vmbo -b, -k, t, havo en vwo). Leerlingen verkennen eigen talenten en mogelijkheden in drie werelden.

€ 22.50
Proeftuin LOB Onderbouw deel 1 DOCENT werkboek

Proeftuin LOB Onderbouw deel 1 DOCENT werkboek

Uitsluitend voor docenten en decanen stellen wij de werkboeken van Proeftuin LOB beschikbaar tegen een gereduceerd tarief per boek.

€ 9.50

Rondleiding proeftuin

Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet