Skip to content
MBO

“Geef studenten de regie over hun (studie)loopbaan met Grondstof”

5 juli 2021
“Geef studenten de regie over hun (studie)loopbaan met Grondstof”

Vanaf het schooljaar 2021-2022 introduceert uitgeverij LesLab de methode Grondstof Loopbaan voor het mbo. Een duidelijke, complete leerlijn voor een waardevolle invulling van loopbaanbegeleiding. Voor student én docent. Medeontwikkelaar Stijn vertelt alles over de voordelen, hoe Grondstof breder ingezet kan worden en hoe je studenten de regie geeft over hun eigen (studie)loopbaan.

Door: Stijn van Oers – Medeontwikkelaar van Grondstof Loopbaan

Als docent heb je al genoeg te doen. Naast het vak dat je geeft, heb je zeer waarschijnlijk ook een functie als studieloopbaanbegeleider of coach. Met Grondstof Loopbaan maken we het jou gemakkelijk. Je kiest namelijk snel de lessen die passen bij jouw groep en je houdt eenvoudig zicht op de ontwikkeling van jouw studenten.

Professioneel en persoonlijk

We bieden met onze methode een herkenbare, doorlopende leerlijn. En we besteden natuurlijk aandacht aan de professionele ontwikkeling van studenten, maar leggen óók de nadruk op de persoonlijke ontwikkeling. Studenten hebben vaak het behalen van hun diploma als stip op de horizon, maar vergeten soms onderweg ook goed om zich heen te kijken. Terwijl de weg naar dat doel júíst heel leerzaam voor ze is.

Dankzij Grondstof maak je deze leerroute tastbaar voor studenten. Aan het einde van ieder thema maken zij een eindopdracht, waarbij ze zelf de uitwerking kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een blog, vlog of presentatie voor de klas. Hiermee bouwen ze een loopbaanportfolio op.

Deze kunnen ze aanvullen met eigen uploads. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijk moment tijdens de stage, waar je als docent niet bij kon zijn. Dit biedt studenten de kans om zichzelf in de etalage te zetten. De boodschap: laat zien wat je kunt, hebt geleerd of waar je trots op bent!

Grondstof altijd actueel

Als docent investeer je veel tijd in je praktijkgerichte of inhoudelijke lessen. Dan blijft er soms weinig ruimte over om zelf een loopbaanprogramma op te zetten. Daarom bieden we met Grondstof kant-en-klare lessen, mét de mogelijkheid om er je eigen draai aan te geven.

Ik weet uit ervaring dat de meeste opleidingen gerust twaalf thema’s over de gehele duur van de opleiding kunnen verspreiden. Je beslist zelf wanneer je welk thema inzet. Gaan jouw studenten op stage? Kies dan voor het thema ‘Op stage’. Komt er een belangrijke toetsweek aan? Dan is het thema ‘Studeer & plan’ meer iets voor jouw groep. Zo ondersteun je studenten met specifieke thema’s die aansluiten op wat op dat moment speelt.

Geef studenten de regie

Als docent in het mbo zie ik hoe mooi het is als studenten aan het einde van hun opleiding kunnen laten zien waar ze trots op zijn. Studenten komen op dat moment met heel uiteenlopende voorbeelden. Iedereen is trots op iets anders. Het kan gaan om een een goede beoordeling of juist een leermoment. Hierdoor maak je hun ontwikkeling tastbaar.

Vaak is een beroep of vervolgstudie het einddoel, maar komen ze onderweg verschillende keuzemomenten tegen. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel, specialisme of keuzedeel. Met Grondstof bied je niet alleen overzicht in de verschillende keuzes die ze kunnen maken. Je helpt ze ook ontdekken wat bij ze past én hoe ze hun talenten, kwaliteiten én netwerk het best kunnen benutten. Zo zorg je samen met jouw studenten voor een waardevolle en succesvolle (studie)loopbaan.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar Grondstof Loopbaan en wil je meer weten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Zo brengen we jou als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet