Ga naar de inhoud

Blauwdruk: Burgerschap voor het mbo

Blauwdruk Burgerschap is een innovatieve lesmethode die docenten praktische handvatten biedt om lastige burgerschapsthema’s op een aansprekende en eigentijdse manier aan te pakken. We leren studenten van alles over de maatschappij en hun rol hierin. Met Blauwdruk inspireren wij studenten kritisch te kijken naar zichzelf, zodat zij uitgroeien tot sociale, zelfredzame burgers die actief en verantwoord deelnemen aan de maatschappij.

 • Ontwikkeld dóór docenten, voor docenten én studenten
 • Thematisch, flexibel en actueel
 • Software werkt op alle devices

Blauwdruk geeft studenten handvatten om hen verder te helpen op hun levensweg, waarbij we ze kritisch én creatief leren denken, maar ook solidair leren samenleven, invloed leren uitoefenen, écht contact leren maken en gezond en zelfbewust leren leven. Skills die hun hele leven van toepassing zijn en het fundament van hun blauwdruk vormen.

Start met Blauwdruk

Blauwdruk Burgerschap is op dit moment volop in ontwikkeling. In 2023 zijn we gestart met een pilot, vanaf zomer 2024 is de methode echt te koop. Dit geeft jou de kans om als docent – samen met jouw studenten – gratis kennis te maken met Blauwdruk. Hoe we dit doen?

 • Wij zorgen voor een demoversie vol met actieve werkvormen die actuele thema’s aansnijden en studenten aan het denken zetten. We zorgen voor opschudding én verbinding in de klas.
 • Jij gaat met jouw studenten alvast aan de slag met Blauwdruk Burgerschap en ontdekt samen met hen wat het effect is. Activeer jouw studenten en maak écht verschil.

Vraag je gratis demo aan tot juli 2024. Jij kunt alvast aan de slag met de lespresentaties, terwijl wij de digitale omgeving verder invullen.

Gratis demo aanvragen

 

Dit is Blauwdruk Burgerschap

 • Interdisciplinair programma met brede context
 • Concrete handvatten voor complexe, actuele vraagstukken
 • Sluit aan op belevingswereld van studenten en draagt bij aan groepsbinding
 • Doorlopende leerlijn vanuit de nieuwe kwalificatie-eisen van ministerie van OCW
 • 12 inspirerende thema’s met flexibele volgorde
 • Ontwikkeling van vaardigheden zoals samenwerken en oplossingsgericht denken
 • Stimuleert reflectie en zelfevaluatie van studenten

Interdisciplinair programma

Blauwdruk Burgerschap is gericht op vaardigheidsontwikkeling van studenten en moedigt hen aan om niet alleen te leren over burgerschap, maar vooral actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken. Dit doen we met behulp van een interdisciplinair programma. Dit combineert elementen van verschillende vakgebieden en de beroepspraktijk om studenten een bredere context te geven voor burgerschap en hun vaardigheden te versterken. Het programma stimuleert reflectie en zelfevaluatie, zodat studenten zich bewust worden van hun eigen leerproces en hun bijdrage aan de maatschappij verder kunnen ontwikkelen.

Ontwikkeld voor én door studenten

Om lastige burgerschapsthema’s aansprekend te maken, zochten wij de samenwerking op met jongeren. Studenten van de opleiding Mediavormgever aan het ROC Rijn en IJssel in Arnhem zijn betrokken bij de vormgeving van Blauwdruk Burgerschap. De input van de studenten is gebruikt in het lesmateriaal binnen de methode.

Aantoonbaar bewijs voor burgerschapontwikkeling

Met de doorlopende leerlijn van Blauwdruk maak je burgerschap concreet en werk je aantoonbaar aan de (nieuwe) burgerschapseisen. 

De nieuwe kerndoelen zijn verwerkt in het lesmateriaal. Ook voldoe je met Blauwdruk aan de exameneis van burgerschapsvaardigheden en kennis, namelijk via ons burgerschapsportfolio.

Elk thema heeft een eindopdracht. Hiermee bouwen leerlingen aan een digitaal portfolio en een persoonlijk profiel, wat als concreet bewijs dient voor hun ontwikkeling.

Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode?

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Early adopters

Blauwdruk Burgerschap is hét onmisbare fundament voor innovatief burgerschap. En jij krijgt als docent met jouw studenten de kans om samen met ons verder invulling te geven aan Blauwdruk. Hoe we dit doen?

 • Wij zorgen voor een early adopters versie boordevol actieve werkvormen die actuele thema’s aansnijden en studenten aan het denken zetten. We zorgen voor opschudding én verbinding.
 • Jij gaat met jouw studenten aan de slag met Blauwdruk Burgerschap en ontdekt samen met hen wat het effect is. Activeer jouw studenten en maak écht verschil.

Kies jouw Blauwdruk

Enthousiast geworden? Start het komende schooljaar met Blauwdruk! Tot de zomer kun je nog kennismaken met de nieuwe thema’s van Blauwdruk Burgerschap. Jij kunt alvast aan de slag, terwijl wij de digitale omgeving verder invullen. Jouw feedback is voor ons waardevol en nemen we mee in de laatste ontwikkelingen.

laptop

Productoverzicht

Onderstaande producten zijn nu al te bestellen. Eerst inzien? Vraag gerust een demo aan!

Blauwdruk team jaarlicentie

Blauwdruk team jaarlicentie

Teamlicentie Blauwdruk Burgerschap biedt gratis toegang tot de online docentenomgeving met kant en klare lespresentaties, zodat je direct aan de slag kunt met de les. Per les kies je uit drie lestypen: gestuurd, gemiddeld en vrij. Monitor voortgang van de studenten, beoordeel eindopdrachten en bekijk het digitale burgerschap-portfolio.

€ 00.00
Blauwdruk Burgerschap jaarlicentie student (early adopter)

Blauwdruk Burgerschap jaarlicentie student (early adopter)

ISBN: 9789492667632

Early adopters: jaarlicentie Blauwdruk Burgerschap is geschikt voor mbo opleidingen in de basisfase en profielfase.

€ 19.00
Verwacht: Blauwdruk Burgerschap werkboek deel 1 (medio 2025)

Verwacht: Blauwdruk Burgerschap werkboek deel 1 (medio 2025)

ISBN: volgt

Wordt verwacht: werkboek Blauwdruk Burgerschap is geschikt voor mbo opleidingen in de basisfase en profielfase.

€ 19.50
Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode?

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet