Ga naar de inhoud

Burgerschap-lessen voor het MBO

Blauwdruk Burgerschap is een innovatieve lesmethode die docenten praktische handvatten biedt om lastige burgerschapsthema’s op een aansprekende en eigentijdse manier aan te pakken. We leren studenten van alles over de maatschappij en hun rol hierin. Met Blauwdruk inspireren wij studenten kritisch te kijken naar zichzelf, zodat zij uitgroeien tot sociale, zelfredzame burgers die actief en verantwoord deelnemen aan de maatschappij.

 • Ontwikkeld dóór docenten, voor docenten én studenten
 • Thematisch, flexibel en actueel
 • Software werkt op alle devices

Blauwdruk geeft studenten handvatten om hen verder te helpen op hun levensweg, waarbij we ze kritisch én creatief leren denken, maar ook solidair leren samenleven, invloed leren uitoefenen, écht contact leren maken en gezond en zelfbewust leren leven. Skills die hun hele leven van toepassing zijn en het fundament van hun blauwdruk vormen.

Ontwikkel mee!

Blauwdruk Burgerschap is op dit moment volop in ontwikkeling. In november 2023 starten we met een pilot, vanaf 2024 is de methode echt te koop. Dit geeft jou de kans om als docent – samen met jouw studenten – verder invulling te geven aan Blauwdruk. Hoe we dit doen?

 • Wij zorgen voor een pilotversie boordevol actieve werkvormen die actuele thema’s aansnijden en studenten aan het denken zetten. We zorgen voor opschudding én verbinding.
 • Jij gaat met jouw studenten aan de slag met Blauwdruk Burgerschap en ontdekt samen met hen wat het effect is. Activeer jouw studenten en maak écht verschil.

Vanaf medio november 2023 ontvang je iedere drie maanden één nieuw thema van Blauwdruk Burgerschap, helemaal gratis tot juni 2024. Jij kunt alvast aan de slag met de lespresentaties en de studenten werken in het uitprintbare werkboek, terwijl wij de digitale omgeving verder invullen. Jouw feedback nemen we mee om de meest complete burgerschapsmethode voor het mbo te maken.

Wil jij deelnemen of alvast op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Blauwdruk? Neem dan contact met ons op.

Dit is Blauwdruk Burgerschap

 • Interdisciplinair programma met brede context
 • Concrete handvatten voor complexe, actuele vraagstukken
 • Sluit aan op belevingswereld van studenten en draagt bij aan groepsbinding
 • Doorlopende leerlijn met alle burgerschapsdimensies
 • 12 inspirerende thema’s met flexibele volgorde
 • Ontwikkeling van vaardigheden zoals samenwerken en oplossingsgericht denken
 • Stimuleert reflectie en zelfevaluatie van studenten

Dit ga je ontwikkelen

Blauwdruk Burgerschap is gericht op vaardigheidsontwikkeling van studenten en moedigt hen aan om niet alleen te leren over burgerschap, maar ook om actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken. Dit doen we met behulp van een interdisciplinair programma. Dit combineert elementen van verschillende vakgebieden en de beroepspraktijk om studenten een bredere context te geven voor burgerschap en hun vaardigheden te versterken. Het programma stimuleert reflectie en zelfevaluatie, zodat studenten zich bewust worden van hun eigen leerproces en hun bijdrage aan de maatschappij verder kunnen ontwikkelen.

Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Ontwikkel mee

Blauwdruk Burgerschap is hét onmisbare fundament voor innovatief burgerschap. En jij krijgt als docent met jouw studenten de kans om samen met ons verder invulling te geven aan Blauwdruk. Hoe we dit doen?

 • Wij zorgen voor een pilotversie boordevol actieve werkvormen die actuele thema’s aansnijden en studenten aan het denken zetten. We zorgen voor opschudding én verbinding.
 • Jij gaat met jouw studenten aan de slag met Blauwdruk Burgerschap en ontdekt samen met hen wat het effect is. Activeer jouw studenten en maak écht verschil.

Kies jouw Blauwdruk

Enthousiast geworden? Start het komende schooljaar met onze pilot! Vanaf medio november 2023 ontvang je iedere drie maanden één nieuw thema van Blauwdruk Burgerschap, helemaal gratis tot juni 2024. Jij kunt alvast aan de slag met de lespresentaties en de studenten werken in het uitprintbare werkboek, terwijl wij de digitale omgeving verder invullen. Jouw feedback nemen we mee om de meest complete burgerschapsmethode voor het mbo te maken.

laptop

Productoverzicht

Op dit moment werken we hard aan het lesmateriaal. Het eerste thema van Blauwdruk zal naar verwachting medio november verschijnen en bevat lespresentaties met bijbehorende opdrachten. Wil jij deelnemen aan de ontwikkeling van Blauwdruk of alvast op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Neem dan contact met ons op.

Meer info
Stijn

Meer weten over deze methode?

Stijn vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2023 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet