Skip to content

Prikkelende lesstof die leerlingen aanzet tot actie

LEF is een burgerschapsmethode boordevol spannende en eigenwijze werkvormen. Met actuele thema’s en eigenwijze werkvormen zorgt LEF voor opschudding en verbinding in de klas, terwijl jij handvatten krijgt om lastige thema’s aan te snijden. We duiken niet alleen in de theorie, maar durven verder te kijken. 

Actief burgerschap

LEF is een programma voor actief burgerschap, gericht op middelbare scholieren. Het richt zich specifiek op het versterken van de vaardigheden van leerlingen om effectief deel te nemen aan de maatschappij als actieve en verantwoordelijke burgers. LEF Burgerschap is een innovatief programma omdat het een aantal unieke kenmerken heeft die het onderscheidt van traditionele burgerschapsprogramma’s.

De complete burgerschapsmethode bestaat uit twaalf thema’s voor de onderbouw en bovenbouw, die naadloos aansluiten op de leeftijd en de doorlopende leerlijn. Elk thema heeft vier lessen en een zelftest. Zo wordt er gedurende de hele opleiding gebouwd aan een overzicht van talenten, kwaliteiten en verwachtingen.

Krijg een indruk van de verschillende thema’s van LEF met behulp van onze handige themalandkaart. Laat je inspireren door de diverse inhoud!

Doorbreek taboes

Van crypto tot sexting en van polarisatie tot mentale weerbaarheid. Binnen de thema’s van LEF Burgerschap maken we álles bespreekbaar. De thema’s zorgen voor opschudding en leiden tot discussie, maar zorgen ook voor verbinding en openheid binnen de klas.

Geen zorgen: LEF geeft jou de tools om lastige thema’s makkelijk bespreekbaar te maken. De methode helpt docenten bij het voeren van discussies en het beargumenteren van stellingen. Zo kan de docent zich focussen op wat er gebeurt in de klas!

Interactieve werkvormen

LEF Burgerschap draait 70 procent om actief en 30 procent om verwerken. Onze methode is interactief en focust op ervaringsgericht leren. Het programma richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

Dit doen wij met interactieve werkvormen, zoals quizzen en debatten. Leerlingen gaan echt met elkaar in gesprek over relevante thema’s die aansluiten bij hun belevingswereld. Wij kijken verder dan de verplichte bouwstenen voor burgerschaps (SLO); LEF Burgerschap doorbreekt taboes en geeft jou en jouw leerlingen de mogelijkheid om met belangrijke thema’s aan de slag te gaan.

Portfolio opbouwen

Elk thema van LEF bevat vier lessen. In de laatste les maken leerlingen een eindopdracht, waarin de inhoud van het thema terugkeert. In de docentenomgeving keur je de eindopdrachten goed, waarna deze worden opgenomen in het portfolio. Ook biedt ieder thema een zelftest. Zo bouwt de leerling gedurende de hele opleiding aantoonbaar aan zijn of haar burgerschapsontwikkeling.

Versterk vaardigheden

De lesmethode richt zich specifiek op de vaardigheden van leerlingen versterken, zodat zij effectief kunnen deelnemen aan de maatschappij als actieve en verantwoordelijke burgers.

Anders dan andere lesmethodes voor burgerschap heeft LEF een aantal unieke kenmerken:

Gericht op vaardigheidsontwikkeling

In plaats van alleen te focussen op het verstrekken van informatie over burgerschap, richt het programma zich op het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

Gericht op actie en veranderingsgericht werken

In plaats van alleen te leren over burgerschap, moedigt het programma leerlingen aan om actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken, waarmee zij een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Interdisciplinair programma

Het programma combineert elementen van verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, maatschappijleer, wiskunde, taal en natuurwetenschappen om leerlingen een bredere context te geven voor burgerschap.

Gericht op zelfreflectie en zelfevaluatie

Het programma moedigt leerlingen aan om over hun eigen leerproces en activiteiten te reflecteren en zichzelf te evalueren, om zo hun talenten en hun bijdrage aan de maatschappij verder te ontwikkelen.

Flexibel of thematisch werken: jij kiest

Niet ieder onderwerp is even makkelijk te bespreken met leerlingen. Niet elke klas is hetzelfde en jij als docent moet je ook comfortabel voelen. Daarom kies jij zelf welke thema’s relevant zijn binnen de school en jouw klas. Jij bepaalt welke thema’s wanneer aan bod komen. Zo stel je zelf je eigen leerlijn samen.

Ook de lesvorm bepaal je zelf. We bieden hiervoor drie verschillende lesvarianten, zo kies jij welke vorm het beste bij jou past. Ga je voor een vrijere invulling of toch liever voor een gestructureerde les? Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Lees meer over de lesvoorbereiding

 

Blader door het werkboek

LEF is zowel digitaal als in een werkboek beschikbaar. Een combinatie is ook mogelijk!

De werkboeken zijn creatief, concreet en bieden structuur. De vormgeving past bij de belevingswereld van jongeren.

Benieuwd naar het werkboek?

Blader door LEF

When life gives you lemons…

Make lemonade! Het mooie is dat we in het leven zelf kunnen kiezen hoe we reageren op de situaties die ons overkomen. Of we nu voor een uitdaging staan of een kans tegenkomen, onze reactie speelt een grote rol. Bedenk maar: net zoals je kunt kiezen of je de zure nasmaak van tegenslag proeft, of juist de zoete voldoening van groei en ontwikkeling. LEF Burgerschap toont leerlingen dat ze met die bewuste keuzes zelf de touwtjes in handen hebben. Ze leren met beide benen op de grond te staan en hun eigen pad uit te stippelen in deze maatschappij die in sneltreinvaart verandert.

Plan een demo in

Wil je in de praktijk ervaren hoe de methode werkt? Plan een demo in en probeer LEF gratis en vrijblijvend uit. Wij nemen jou en je collega’s mee in een rondleiding en beantwoorden tegelijkertijd al je vragen.

Meer weten?

Rogier
Rogier Uitgever/ontwikkelaar & eindredacteur rogier@leslab.nl

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet