Ga naar de inhoud

LEF: Burgerschap Lessen voor het VO

LEF Burgerschap is een compleet nieuwe burgerschapsmethode voor het voortgezet onderwijs. Boordevol spannende en eigenwijze werkvormen die zorgen voor opschudding én verbinding! We duiken niet alleen in de theorie, maar durven verder te kijken. LEF Burgerschap activeert jouw leerlingen, zodat jij met hen in gesprek kunt gaan over thema’s die er écht toe doen. Hebben jullie al LEF?

Praktische handvatten bij lastige thema’s

LEF Burgerschap biedt praktische handvatten voor lastige burgerschapsthema’s. De lesmethode richt zich specifiek op het versterken van de vaardigheden van leerlingen om effectief deel te nemen aan de maatschappij, als actieve en verantwoordelijke burgers. Anders dan andere lesmethodes voor burgerschap heeft LEF een aantal unieke kenmerken:

 • Gericht op vaardigheidsontwikkeling
 • Gericht op actie en veranderingsgericht werken
 • Interdisciplinair programma
 • Gericht op zelfreflectie en zelfevaluatie

Dit ga je ontwikkelen

Van crypto tot seksting en van polarisatie tot mentale weerbaarheid. Binnen de thema’s van LEF Burgerschap maken we álles bespreekbaar. Wij weten wat er speelt onder jongeren en binnen de maatschappij. We schreven twaalf thema’s voor de onderbouw en bovenbouw die aansluiten op de doorlopende leerlijn. Thema’s die voor opschudding zorgen en tot discussie leiden, maar die ook verbinden en zorgen voor openheid binnen de klas.

Taboes doorbreken

Bij LEF Burgerschap zien we de klas als een kleine samenleving op zich, een soort doorsnede van de hele maatschappij. Waar leerlingen als avonturiers hun horizon verbreden. Geen saai gedoe hier! We zetten in op actie en ervaring. In plaats van simpelweg informatie te droppen, gaan we voor teamwork, communicatie en het oplossen van problemen. Hoe? We mixen leerstof met interactieve activiteiten, zoals uitdagende quizzen en diepgaande interviews.

Weg met de voorspelbare route! Met LEF Burgerschap breken we taboes en geven we jou en je klas de kans om belangrijke gesprekken aan te snijden. Denk aan genderidentiteit, wereldverbondenheid, verslaving en gewoon lekker in je vel zitten.

LEF Burgerschap biedt een compleet pakket en is daarmee dé gouden standaard in het voortgezet onderwijs. En het blijft niet bij woorden – leerlingen bouwen aan hun eigen portfolio terwijl LEF naadloos aansluit bij hun leerlijn.

Zorgeloos lesgeven

Niet ieder onderwerp is even makkelijk te bespreken in de klas. Niet elke klas is hetzelfde en jij als docent moet je ook comfortabel voelen. Daarom kies jij zelf welke thema’s relevant zijn binnen de school en jouw klas. Bovendien heb je keuze uit drie lesvormen, zo kies jij welke vorm het beste bij jou past. Kies je voor een vrijere invulling of toch liever voor een gestructureerde les? Een combinatie van beide is ook mogelijk.

De voordelen van LEF Burgerschap op een rijtje:

 • Meest complete burgerschapsmethode
 • Vertrouwde werkwijze
 • Software werkt op alle devices
 • Jij kiest welke lesvorm past
 • Thematisch en flexibel
 • Portfolio en profiel opbouw
 • Sluit aan op de doorlopende leerlijn
 • 70% actie, 30% verwerken van opgedane kennis

When life gives you lemons

Make lemonade! Het mooie is dat we in het leven zelf kunnen kiezen hoe we reageren op de situaties die ons overkomen. Of we nu voor een uitdaging staan of een kans tegenkomen, onze reactie speelt een grote rol. Bedenk maar: net zoals je kunt kiezen of je de zure nasmaak van tegenslag proeft, of juist de zoete voldoening van groei en ontwikkeling. LEF Burgerschap toont leerlingen dat ze met die bewuste keuzes zelf de touwtjes in handen hebben. Ze leren met beide benen op de grond te staan en hun eigen pad uit te stippelen in deze maatschappij die in sneltreinvaart verandert.

Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode? 

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Gemakkelijk je les voorbereiden

Elk thema biedt een zelftest. Zo wordt gedurende de hele opleiding gebouwd aan een overzicht van talenten, kwaliteiten en verwachtingen.

 • De online docentenomgeving
 • Presentatietools voor de lessen
 • Digitale leerlingenomgeving

Lees meer over werkboeken

Gebruik interactieve presentaties

Elk thema biedt een zelftest. Zo wordt gedurende de hele opleiding gebouwd aan een overzicht van talenten, kwaliteiten en verwachtingen.

 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Leren en studeren
 • Werk en Loopbaan

Lees meer over de digitale omgeving

laptop

Digitaal

De thema’s van LEF Burgerschap zijn verkrijgbaar vanaf medio 2023. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en alvast kennis maken met onze nieuwe burgerschapsmethode? Of je wil nu al starten? Zet LEF Burgerschap dan meteen écht actief in! Start komend schooljaar al met de eerste 6 bovenbouwthema’s (24 lessen) van LEF Burgerschap tegen 33% korting. De overige 6 thema’s volgen gedurende het jaar.

LEF docent teamlicentie (early adopters)

LEF docent teamlicentie (early adopters)

LEF Burgerschap. Boordevol spannende, eigenwijze werkvormen die zorgen voor opschudding én verbinding! Voor docenten, door docenten én leerlingen. We duiken niet alleen in de theorie, maar durven vérder te kijken en activeren jouw leerlingen zodat jij met hen gesprekken kunt voeren over thema’s die er echt toe doen. Heb jij al LEF?

€ 00.00
LEF leerling (tijdelijk) gratis testlicentie

LEF leerling (tijdelijk) gratis testlicentie

Boordevol spannende, eigenwijze werkvormen die zorgen voor opschudding én verbinding! Voor docenten, door docenten én leerlingen.

€ 20.00
Meer info
Rogier

Meer weten over deze methode? 

Rogier vertelt je er alles over!

Plan een afspraak

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2023 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet