Ga naar de inhoud
MBO

Zo voldoe je met Blauwdruk aan de nieuwe burgerschapseisen op het mbo

6 mei 2024
Zo voldoe je met Blauwdruk aan de nieuwe burgerschapseisen op het mbo

Het ministerie van OCW heeft nieuwe kwalificatie-eisen opgesteld voor burgerschapsonderwijs. Ook wordt het vanaf studiejaar 2026-2027 verplicht voor mbo-studenten om examen te doen in burgerschap. Veel veranderingen dus! Lees hier hoe je met onze methode Blauwdruk voldoet aan de nieuwe burgerschapseisen.

Het mbo is al een tijdje bezig met het integreren van burgerschap in het onderwijs en het dagelijks leven van studenten, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Het doel is simpel: jongeren moeten meer meedoen in de maatschappij, vaardigheden ontwikkelen en de basis leren over democratie, de rechtstaat en hoe ze hun stem kunnen laten gelden. Dit alles met een sterke nadruk op het aangaan van de dialoog.

Burgerschapsonderwijs op dit moment te vrijblijvend

In de huidige situatie loopt de kwaliteit van burgerschapsonderwijs in het mbo te sterk uiteen. Eén van de oorzaken hiervan is dat burgerschapsonderwijs op dit moment te vrijblijvend is. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze les geven in burgerschap en ook voor studenten is de inspanningsverplichting te vrijblijvend. Hierdoor zijn er grote verschillen in de kwaliteit van burgerschapsonderwijs tussen én binnen mbo-instellingen.

Nieuwe thema’s en een examen in burgerschapsonderwijs

Om de kwaliteit van burgerschapsonderwijs te versterken, heeft het ministerie van OCW nieuwe kwalificatie-eisen opgesteld. De kwalificatie-eisen laten opleidingen en docenten nog steeds vrij om zelf te bepalen hoe ze deze nieuwe eisen toepassen, maar bieden wél heldere doelen.

De twintig kwalificatie-eisen zijn ingedeeld in vier thema’s:

  • Verschil en gelijkwaardigheid
  • Individu en groep
  • Maatschappijvisies en maatschappelijke vraagstukken
  • Macht en besluitvorming

Daarnaast wordt het examineren van burgerschapsonderwijs verplicht vanaf het studiejaar 2026-2027. Op deze manier krijgt burgerschapsonderwijs dezelfde behandeling als andere onderdelen van de beroepsopleiding. Tegelijkertijd schept een examen duidelijkheid over de eisen die voor studenten gelden.

Het examen kan worden ingevuld met een portfolio. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit praktijkopdrachten, presentaties, verslagen van bezoeken, interviews en een eindgesprek.

Blauwdruk voor burgerschap

Bij LesLab zijn we al langer bezig met het belang van burgerschap. Daarom hebben we naast onze loopbaanmethodes nu ook een gloednieuwe methode ontwikkeld die helemaal draait om burgerschap op het mbo. Hier laten we onze eigen kijk op burgerschap, de doelen, inhoud, thema’s en leerlijn volledig tot uiting komen.

We inspireren en stimuleren studenten én docenten om actief bezig te zijn met burgerschap. Of het nu gaat om een enkele les, een specifiek onderwerp of een complete leerlijn, het past als een jas.

Voldoe aan nieuwe eisen én aan het burgerschapsexamen

En het beste nieuws: we hebben de nieuwe thema’s al verwerkt in ons materiaal. Hiermee werk je aantoonbaar aan de nieuwe kerndoelen van burgerschap.

Ook voldoe je met Blauwdruk aan de exameneis van burgerschapsvaardigheden en kennis, namelijk via ons burgerschapsportfolio.

Met ons nieuwe Blauwdruk-aanbod zit je dus helemaal goed: een breed scala aan (12) thema’s om uit te kiezen, concrete doelen en een portfolio met alle verzamelde eindopdrachten, aangevuld met eigen ervaringen. Zo werken studenten niet alleen aan een doorlopende leerlijn, maar bouwen zij ook spelenderwijs iets op wat concreet als bewijs kan dienen voor hun ontwikkeling.

Kijkje in de inhoud

Werp alvast een blik op de themakaart van Blauwdruk en de onderliggende doelen om een indruk te krijgen van de inhoud.

Themakaart

Hoe werkt het?

Het gebruik is net zo makkelijk als onze andere methodes: jij, de docent, kiest een thema en selecteert een van de kant-en-klare lesvarianten (A, B of C) voor inspiratie, of gebruikt de complete leerlijn voor een gebalanceerde les met intro, kern en slot. Zo werk je samen met je studenten naar de eindopdrachten toe en haal je meer uit de les door veel samen te werken.

De student werkt digitaal en online via zijn of haar account met een licentie. Opdrachten worden gemaakt en beoordeeld door de docent, en de eindopdracht wordt automatisch toegevoegd aan het digitale Burgerschapsportfolio.

En hoe leuk, de vormgeving van al ons materiaal is ontworpen in samenwerking met mbo-studenten van de opleiding Mediavormgeving. Dit is te zien is aan het vlotte design!

Start komend schooljaar!

Wij zijn er klaar voor. Jij ook? Je kunt de Blauwdruk studentlicentie nu al op je boekenlijst zetten met het ISBN-nummer 9789492667632, zodat je eind augustus kunt starten met de eerste zes thema’s. Het komende jaar zal Blauwdruk volledig online beschikbaar zijn, en een jaar later bieden we ook de bijbehorende werkboeken aan.

Blauwdruk eerst uitproberen?

Wil je Blauwdruk eerst eens uitproberen? Dat kan! Meld je aan en ontvang een demo-account, zodat je een eerste indruk kunt krijgen van de thema’s. Liever een volledige pilot draaien? Neem dan contact op, we maken samen een afspraak over hoe je met Blauwdruk wilt starten.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet