ONTDEK BLAUWDRUK

Blauwdruk Burgerschap

Hét onmisbare fundament voor het mbo!

Wij ontwikkelen op dit moment een gloednieuwe lesmethode voor het mbo: Blauwdruk Burgerschap! Help jij ons mee? 

Ben jij mbo-docent en wil je jouw studenten inspireren om actief en verantwoordelijk deel te nemen aan de maatschappij? Dan hebben wij dé oplossing voor jou: Blauwdruk Burgerschap. Met deze nieuwe, innovatieve methode bieden wij jou als docent praktische handvatten om lastige burgerschapsthema’s op een aansprekende en eigentijdse manier aan te pakken.

We leren studenten van alles over de maatschappij en hun rol hierin. Met Blauwdruk inspireren wij studenten kritisch te kijken naar zichzelf, zodat zij uitgroeien tot sociale, zelfredzame burgers die actief en verantwoord deelnemen aan de maatschappij. Blauwdruk geeft studenten handvatten om hen verder te helpen op hun levensweg, waarbij we ze kritisch én creatief leren denken, maar ook solidair leren samenleven, invloed leren uitoefenen, écht contact leren maken en gezond en zelfbewust leren leven. Skills die hun hele leven van toepassing zijn en het fundament van hun blauwdruk vormen.

Een nieuwe methode met een frisse aanpak

Blauwdruk Burgerschap is gericht op vaardigheidsontwikkeling van studenten en moedigt hen aan om niet alleen te leren over burgerschap, maar ook om actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken. Dit doen we met behulp van een interdisciplinair programma dat elementen van verschillende vakgebieden en de beroepspraktijk combineert om studenten een bredere context te geven voor burgerschap en hun vaardigheden te versterken. Het programma stimuleert reflectie en zelfevaluatie, zodat studenten zich bewust worden van hun eigen leerproces en hun bijdrage aan de maatschappij verder kunnen ontwikkelen.

Onze werkwijze

Je kent ons en onze werkwijze misschien al van onze LOB-methode Grondstof. Voor Blauwdruk Burgerschap hanteren wij dezelfde vertrouwde werkwijze.

Bij LesLab staat innovatie voorop. LesLab levert complete, innovatieve lesmethodes die met jou meebewegen. Blauwdruk Burgerschap stimuleert een actieve en verantwoordelijke houding onder studenten. Onze methode bereidt hen op een praktische manier voor op hun rol als actieve burgers in de maatschappij.

data68973760-fd7809
 • Ontwikkeld dóór docenten, voor docenten én studenten
 • Keuze uit drie lesvormen per thema
 • Thematisch, flexibel en actueel
 • Studenten bouwen een portfolio en profiel op
 • Software werkt op alle devices

Waarom burgerschap?

Je weet waarschijnlijk al dat goede burgerschapsvorming jongeren de kennis, vaardigheden en houding geeft die ze nodig hebben om actief deel te nemen aan onze samenleving. Maar hoe betrek je studenten bij burgerschapsvorming?

Een belangrijke stap is het bieden van goed onderwijs waarin studenten leren over maatschappelijke problemen. Het is daarbij essentieel om hen te betrekken bij diverse maatschappelijke activiteiten, zodat ze kunnen zien wat er speelt in de wereld en een eigen mening kunnen vormen over verschillende maatschappelijke vraagstukken. Dit klinkt fantastisch, maar hoe maak je dat concreet?

Ontwikkel mee!

Blauwdruk Burgerschap is hét onmisbare fundament voor innovatief burgerschap. En jij krijgt als docent met jouw studenten de kans om samen met ons verder invulling te geven aan Blauwdruk. Hoe we dit doen?

 • Wij zorgen voor een pilotversie boordevol actieve werkvormen die actuele thema’s aansnijden en studenten aan het denken zetten. We zorgen voor opschudding én verbinding.
 • Jij gaat met jouw studenten aan de slag met Blauwdruk Burgerschap en ontdekt samen met hen wat het effect is. Activeer jouw studenten en maak écht verschil.
Clever pretty student at studying with laptop in university library. Attractive young woman at work, freelancer, surfing in internet, achieve success, intelligent, smart girl

Blauwdruk brengt burgerschap tot leven in je klas en zorgt voor meer betrokkenheid en bewustwording bij je studenten!

Dit is Blauwdruk Burgerschap

 • Interdisciplinair programma met brede context
 • Concrete handvatten voor complexe, actuele vraagstukken
 • Sluit aan op belevingswereld van studenten en draagt bij aan groepsbinding
 • Doorlopende leerlijn met alle burgerschapsdimensies
 • 12 inspirerende thema’s met flexibele volgorde
 • Ontwikkeling van vaardigheden zoals samenwerken en oplossingsgericht denken
 • Stimuleert reflectie en zelfevaluatie van studenten
Blauwdruk deels trasparant

Kies jouw Blauwdruk

Enthousiast geworden? Start het komende schooljaar met onze pilot! Vanaf oktober 2023 ontvang je iedere drie maanden één nieuw thema van Blauwdruk Burgerschap, helemaal gratis tot juni 2024. Jij kunt alvast aan de slag met de lespresentaties en de studenten werken in het uitprintbare werkboek, terwijl wij de digitale omgeving verder invullen. Jouw feedback nemen we mee om de meest complete burgerschapsmethode voor het mbo te maken.

Wil jij deelnemen of alvast op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Blauwdruk? Meld je aan door het onderstaande formulier in te vullen.