Skip to content
VO

Eerste ervaringen LEF-pilot: ‘Een antwoord op onze zoektocht!’

19 december 2023
Eerste ervaringen LEF-pilot: ‘Een antwoord op onze zoektocht!’

In 2023 zijn de eerste pilotscholen gestart met LEF!, onze nieuwe burgerschapsmethode. En daar zijn we maar wát trots op, want samen ontwikkelen we de meest complete, meest actieve én meest aansprekende lesmethode Burgerschap die er is. De scholen die al met lef zijn begonnen zijn overwegend positief, zo blijkt uit de reacties die wij ontvingen na een feedbackronde. Lees maar mee.

We verdelen de feedback in de vier meest opvallende thema’s.

Lesvoorbereiding

De les voorbereiden kost bijna geen tijd met LEF, zo blijkt uit de rondvraag. Docenten ervaren het als prettig dat het programma op zichzelf al erg duidelijk is. Ook is het positief dat er verschillende versies beschikbaar zijn, zodat per klas gekeken kan worden welke versie het beste past. Het feit dat er drie keuzes per les zijn, maakt het erg aantrekkelijk.

Duur van de lessen

Docenten zijn erg tevreden over de inhoud van de lessen. Er is zelfs zoveel lesstof per thema, dat er makkelijk meer dan vier lessen mee te vullen zijn. Dit is een voordeel, maar kan ook betekenen dat er niet altijd ruimte is om alle thema’s voldoende te behandelen. Daarom snoepen sommige docenten uit diverse thema’s, en halen eruit wat het beste aansluit bij de klas.

Merk je dat je tijd tekort hebt in je les, neem dan gerust even contact met ons. We denken graag met je mee.

Inhoud

De lesstof ziet er prachtig uit en de thema-kaart is erg aantrekkelijk, zo vinden docenten. Bijna unaniem is iedereen te spreken over de mooie vormgeving van de methode. De lesstof ziet er ook absoluut niet kinderachtig uit, ook niet voor leerlingen in de bovenbouw. Al past volgens één docent het thema Fris en Fit minder bij de bovenbouw, maar beter bij de onderbouw. Met deze input hebben we direct slimme keuzes kunnen maken en zorgen we in een volgende versie voor een nog betere verdeling van de thema’s.

De keuzes van de thema’s binnen LEF zijn divers, maar sluiten aan bij de behoeften van de scholen. Waar de ene docent kiest voor het thema gericht op persoonlijke groei en kritisch consumeren, trekt een collega-docent het thema rondom invloed en macht meer naar hem toe.

Leerlingen ervaren het kiezen van een eigen uitwerking bij de eindopdracht als prettig. Door de eindopdrachten te maken, wordt er een mooi portfolio gevuld dat uiteindelijk een profiel van de leerling vormt.

Gebruik van de software

Over het algemeen ervaren docenten het als prettig om met het programma te werken; het is duidelijk en overzichtelijk. Het werkt altijd, je kunt altijd inloggen, en er is heel weinig voorbereiding nodig.

Een greep uit de reacties

  • ‘Een antwoord op onze zoektocht!’
  • ‘Het ziet er fantastisch uit!’
  • ‘De eerste lessen waren een feestje!’

LEF! in de praktijk

Zoals je wellicht hebt gelezen, zijn we met het LEF-thema ‘Macht – jongeren in de politiek – op pad geweest. In de les van docent maatschappijleer Nina Burgers op het Rijks in Nijmegen maakten 16 vmbo-vierdeklassers kennis met onze nieuwe burgerschapsmethode, aan de hand van interessante stellingen. Hier lees je hoe docent Nina onze burgerschapsmethode in de praktijk ervaarde.

Meld je aan voor ons webinar

Wil jij óók proeven van LEF of wil je gewoon meer weten over deze methode? Meld je dan aan voor ons webinar. Ontdek het lesmateriaal, leer de thema’s kennen en ervaar hoe LEF jouw burgerschapslessen naar een hoger niveau kan tillen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet