Ga naar de inhoud
MBO

Hoe maak je écht het verschil? Betrek studenten en docenten bij de ontwikkeling

28 april 2021
Hoe maak je écht het verschil? Betrek studenten en docenten bij de ontwikkeling

Onze nieuwe methode Grondstof Loopbaan is een feit! Met deze nieuwe methode zetten we grote een stap voorwaarts in loopbaanbegeleiding en studieloopbaanbegeleiding in het mbo. Grondstof sluit aan bij de wensen van studenten en docenten. In deze fase spreken we met de gebruikers om erachter te komen wat voor hun écht het verschil maakt. Dit keer spreken we met mbo-docent Ingrid Beke.

Ingrid is coach en docent Nederlands aan Rijn IJssel in Wageningen. Ze heeft een groot hart voor haar studenten. Ze vindt dat loopbaanbegeleiding een prominentere plek verdient in het mbo. Ingrid vertelt: “Het is momenteel een ondergeschoven kindje. Ik wil dat studenten er meer uithalen. Het belangrijkste voor mij is dat ze hun talenten en passie ontdekken door met elkaar op ontdekkingstocht te gaan.”

Meerwaarde voor studenten

Thema’s als plannen en mindset zijn goed te vertalen naar situaties waarin studenten zich kunnen herkennen. “Ze willen zich gehoord voelen. Als studenten écht meer over zichzelf te weten zijn gekomen, zijn mijn loopbaanlessen geslaagd.”

Dat kan met de thema’s van Grondstof Loopbaan. “Studenten moeten ook nog fouten kunnen maken. Daar kun je samen namelijk een leerzame situatie van maken. Door de eindopdrachten én zelftests per thema, biedt Grondstof Loopbaan studenten een moment om terug te blikken.”

Thema’s spelen in op actualiteit

Ingrid merkt dat studenten vooral bezig zijn met wat op de korte termijn belangrijk is. “De stap van het vo naar het mbo is enorm. Daar zijn studenten dus al druk genoeg mee, om daarnaast nog over een eventuele vervolgstudie of beroep na te denken is voor de meesten te veel. In het eerste leerjaar zijn ze vooral bezig met of ze het jaar wel halen en welk uitstroomprofiel ze moeten kiezen.”

Met het thema ‘Kickstart’ en ‘Studeren en plannen’ zorgt Grondstof Loopbaan voor een mooie en veilige basis voor de rest van de schoolloopbaan. Bij deze thema’s besteed je samen aandacht aan kennismaken, groepsvorming en het maken van afspraken. “Ik vind het belangrijk dat studenten elkaar écht leren kennen. Waar hecht je waarde aan? Wie zijn jouw rolmodellen? Hiermee leg je een basis waar studenten, maar zeker ook docenten de hele schoolloopbaan iets aan hebben.”

Bij het thema ‘Talent’ brengen studenten hun talenten en kwaliteiten in kaart. Daarnaast ontdekken ze waarin zij nog willen groeien en zich in willen ontwikkelen. Zowel op professioneel, als op persoonlijk vlak. Bij het eerste thema van Grondstof Loopbaan oriënteren studenten zich namelijk ook op hun profiel en beroep. Zo krijgen ze een duidelijke stip op de horizon én weten ze wat ervoor nodig is om die te behalen.

Praktisch en bruikbaar

Op de themakaart van Grondstof Loopbaan zie je dat de thema’s inspelen op wat er op dat moment speelt. Denk aan de stagevoorbereiding in het thema ‘Op stage’. “Dat is een heel belangrijk thema. Studenten bereiden zich niet alleen inhoudelijk voor op hun stage, maar ook hoe ze zich bijvoorbeeld presenteren tijdens een sollicitatiegesprek of hoe je teamafspraken maakt. Hier hebben ze niet alleen wat aan op hun stage of op school, maar ook in hun latere loopbaan.”

Momenten om terug te blikken

Bij Grondstof Loopbaan maken studenten aan het eind van ieder thema een eindopdracht en zelftest. Deze samen vormen een loopbaanportfolio en persoonlijk cv. “Vooral na het eerste leerjaar of stage is het waardevol om met studenten terug te blikken. Waarin ben ik gegroeid en hoe komt dat? En van wie heb ik hulp gehad? Door dit aan elkaar te presenteren, steken ze ook van elkaar weer wat op. Wij kunnen ze coachen als docent, maar van elkaar leren ze het meeste.”

Ingrid vindt het sterk dat Grondstof studenten betrekt bij de ontwikkeling. “Natuurlijk leggen jullie als ontwikkelaars een goede basis vanuit jullie achtergrond uit het mbo. Laat daar studenten dan eens op reageren. Welke kwaliteiten willen ze ontwikkelen en welke werelden ontdekken? Kiest een student liever de makkelijke opdracht? Prima. Maar biedt de student die meer uitdaging zoekt, ook de lesstof waar hij of zij behoefte aan heeft.” Bij Grondstof Loopbaan kan dit door de keuzemogelijkheden in eindopdrachten en de keuze voor docenten uit een groot aanbod aan actieve werkvormen.

Toekomstbestendige loopbaanbegeleiding

Ingrid werkt al jaren met LesLab en is super enthousiast dat er nu met Grondstof Loopbaan ook een goed alternatief voor de toekomst ligt. Digitaal, analoog én in combinatie. Waarbij studenten de regie op hun studie en loopbaan kunnen pakken. Kies je voor Grondstof Loopbaan, dan kies je voor duurzaam en toekomstbestendig loopbaanbegeleiding.

Blijf op de hoogte!

Wil jij meer weten van Grondstof Loopbaan en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hier lees je alles over de ontwikkeling van Grondstof Loopbaan en kondigen we telkens het eerstopvolgende webinar aan.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet