Ga naar de inhoud
VO

Zo help je jouw leerlingen bij hun profielkeuze vwo

10 mei 2022
Zo help je jouw leerlingen bij hun profielkeuze vwo

Als docent speel je een belangrijk rol in de profielkeuze vwo van jouw leerlingen. Hoe houd je hen gemotiveerd om hier tijd in te steken? Ontdek hoe je dit doet met ervaringsgerichte LOB, toegespitst op de leefwereld van jongeren. Waarmee zij ontdekken wat ze leuk vinden en waar hun talent ligt. Zo zijn ze toegerust om de juiste keuze te maken uit de vwo profiel(en). Ontdek hoe je dit doet.

Blijf leerlingen motiveren bij profielkeuze vwo

Een profielkeuze vwo bepaalt voor een groot deel de verdere (studie)loopbaan van leerlingen. En daardoor is dit een lastige keuze, waarbij veel afwegingen meespelen. Welke vwo profiel(en) passen er bij wat ik leuk vind én bij de toekomst die ik voor ogen heb? Als docent kun je hen hierin begeleiden. Door leerlingen te blijven motiveren om tijd te steken in LOB. En door aan LOB waardevolle invulling te geven.

Keuze voor LOB-methode profielkeuze vwo

Een waardevolle invulling geven aan LOB begint bij een aansprekende en actieve methode. Dit zijn over het algemeen niet de methodes op basis van invuloefeningen. Want in de praktijk blijkt dat zo’n invuloefening sociaal wenselijke antwoorden in de hand werkt. Op die manier blijft een gefundeerde profielkeuze vwo uit. En komt de juiste match niet in de vwo profiel(en) naar voren. Met een ervaringsgerichte LOB-methode met volop actieve leervormen ontdekken leerlingen hun talenten en passie wél.

Profielkeuze vwo en persoonlijke ontwikkeling

Zet in op de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen én de profielkeuze vwo, met Proeftuin. Leerlingen volgen doorlopende LOB-leerlijnen en bouwen zo een digitaal doorstroomdossier op. Dit is een goede basis om een keuze uit de vwo profiel(en) te maken. Tegelijkertijd verzamelen ze zo kennis en vaardigheden voor hun verdere (studie)loopbaan.

Keuze uit verschillende lestypen

In de online docentenomgeving kies je eenvoudig uit drie lestypen: gestuurd, gemiddeld en vrij. Zo ben je verzekerd van een lesvorm die past bij de dynamiek van jouw groep. De opdrachten uit de les verwerken leerlingen in hun werkboek of digitale leeromgeving. Leerlingen kunnen dit zelf inplannen en afstemmen op ander schoolwerk. Op deze manier blijft LOB behapbaar, ook in drukkere periodes. Dit zorgt ervoor dat leerlingen altijd aandacht hebben voor LOB en zich blijven verdiepen in vwo profiel(en).

Profielkeuze vwo met Proeftuin van LesLab

Proeftuin LOB en burgerschap is ontwikkeld door LesLab. Hiermee ontdekken leerlingen meer over zichzelf en de veranderende wereld. En worden ze zelfredzaam. Waar worden leerlingen enthousiast van? Wat willen ze leren? Proeftuin brengt studie en loopbaan dichterbij en plaatst het in de leefwereld van jongeren. Zodat zij een weloverwogen keuze maken voor onder andere hun profielkeuze vwo.

Meer informatie

Benieuwd hoe je jouw LOB-lessen kunt versterken met Proeftuin? Vraag dan een proefexemplaar van onze werkboeken of een proefaccount voor onze digitale omgeving aan via info@proeftuin.nl of bel 024 – 22 00 110.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet