Actief leren & ervaren
Met onze complete lesmethodes voor het vo en mbo
Wat heb je aan een studiekeuzetest?
Je staat op het punt om een vervolgstudie te kiezen of het is over een paar jaar zover. Spannend hè? Het kan zijn dat je precies weet wat je wil of nog geen idee hebt. Wij helpen je vast uit de droom: razendsnel een keuze maken, zit er meestal niet in. De keuze is immers reuze. En dat kan lastig zijn. Een studiekeuzetest helpt je op weg.
Bij een studiekeuzetest wordt vooral gevraagd naar jouw interesses en kwaliteiten. Op zich is dat natuurlijk goed. Maar met de uitslag dat je bijvoorbeeld circusartiest moet worden, kun je waarschijnlijk niet zoveel. Staar je daarom niet blind op de uitkomsten, maar ga wel verder op onderzoek uit. Daar kun je de resultaten van de test wél goed voor gebruiken.
Studiekeuzetest als blueprint
Een studiekeuzetest is meestal geen eindoplossing voor jouw studiekeuzevraag. Toch kun je de resultaten ervan als beginpunt gebruiken. Misschien kom je wel beroepen of opleidingen tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. Of nooit aan hebt gedacht. Gebruik de uitkomsten niet om een beslissing te maken, maar als blueprint voor je verdere ontdekkingstocht naar een vervolgstudie.
Analyseer
Neem voor het gemak de top 10 die uit jouw studiekeuzetest rolt. Zie je overeenkomsten tussen die studies of beroepen? Zoek bij elk van deze opleidingen of banen dan zoveel mogelijk informatie en ga na wat jij leuk vindt.
Het helpt soms ook om de uitkomsten te bespreken met familie of vrienden. Zij kennen jou goed. Misschien zien zij eigenschappen die je zelf over het hoofd ziet. Vraag hiervoor ook je klasgenoten om hulp. Zij moeten tenslotte ook een keuze maken. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen. Neem vooral je tijd en neem geen overhaaste beslissingen.
Tips voor de juiste studiekeuze
Deze tips helpen jou verder in het kiezen van een vervolgstudie:
- Kies voor jezelf.
Uiteindelijk ga jij studeren, dus kies iets dat écht bij je past.
- Je zit er niet de rest van je leven aan vast.
Bedenk dat bij het kiezen van je studie. Je kiest uiteraard iets wat je leuk vindt. Als je eenmaal aan het werk bent kun je via werkgevers vaak allerlei opleidingen en cursussen volgen waardoor je misschien wel weer een andere kant op kunt. Of net even een stapje hoger.
- Ga eropuit, ervaar de studie.
Met alleen een studiekeuzetest en inlezen krijg je geen goed beeld van de opleiding. Bezoek open dagen en regel meeloopdagen als dat kan. Zo krijg je een beeld van wat je te wachten staat als je die opleiding volgt.
- Duik de praktijk in.
Afgezien van de studie, kies je in zekere zin ook een beroep. Het is hartstikke leuk om eens een dagje met iemand mee te lopen die al aan het werk is in dezelfde sector. Super leerzaam.
- Volg je hart.
Het gaat hier over jouw toekomst. Tuurlijk heb je soms iets aan advies van vrienden en familie. Maar jij moet kiezen waar jij je goed bij voelt.