Ga naar de inhoud
MBO

Stage en loopbaanbegeleiding: belangrijk voor zelfontwikkeling en keuzes maken

15 juni 2021
Stage en loopbaanbegeleiding: belangrijk voor zelfontwikkeling en keuzes maken

Waarom loop je stage en wat is het belang van loopbaanbegeleiding? Hoe ga je om met een hele nieuwe werkomgeving in een tijd als deze, vol verandering en ontwikkeling. Ik loop momenteel stage bij LesLab, in coronatijd dus. In deze blog deel ik mijn ervaringen met je.

Door: Tamara Tanger – stagiair Mediavormgever

Mijn doel? Zoveel mogelijk uit mijn stageperiode halen! LesLab is een uniek en gedreven bedrijf. Het feit dat ze leermethodes ontwikkelen voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) sprak mij als student heel erg aan. Ik ben namelijk ook veel bezig met mijn toekomst en ik vind het mooi dat ik met mijn werk voor LesLab, anderen hierin kan ondersteunen. Momenteel studeer ik Mediavormgeving aan Rijn IJssel.

Inzet van media

LesLab denkt niet alleen mee met docenten en leerlingen/studenten, ze gaan ook met de tijd mee. Ze passen hun lesmethodes en -materiaal hier ook op aan. Zo gebruiken ze illustraties, animaties en presentaties om jongeren te bereiken. Op die manier zijn de methodes online én offline te gebruiken.

Samen met team LesLab observeren en analyseren we onze doelgroep. Hun smaak, stijl en persoonlijke doelen verschillen namelijk nogal. Om ze te prikkelen testen wij onze producties met de doelgroep en vergroten we het bereik bij hen met onze publicaties.

Loopbaan en toekomst

Je loopbaan is een groot deel van je leven. Zelfontwikkeling is hierbij belangrijk en het maken van slimme, bewuste keuzes. Ik heb in het begin van mijn loopbaan veel geëxperimenteerd en georiënteerd. Ik kreeg weinig houvast vanuit school of LOB-lessen, het enige wat ik me nog herinner zijn SMART-doelen.

Ik stel voor mezelf ook altijd wel doelen, maar daar houdt het dan eigenlijk ook op. Vaak denk ik: maak ik wel bewuste, slimme keuzes? Dat getwijfel kan ook een valkuil zijn. Daarom is mijn tip om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Vraag jezelf eens af: hoe voel ik me bij mijn situatie of toekomstbeeld? Zoek dan iemand op die je vertrouwt en bespreek het met diegene. Het is echt de moeite waard om nu al te investeren in je loopbaan, die stopt namelijk niet als je klaar bent met school.

Thuiswerken, werkt dat?

Het doel van stagelopen is dat je een idee krijgt van hoe het er in het werkveld aan toegaat. Je voert taken uit die je ook in de praktijk uitvoert, krijgt feedback en leert omgaan en samenwerken met verschillende collega’s. Super leerzaam!

Toch is stagelopen in coronatijd ook wel gek. Daardoor werk ik namelijk vooral thuis. Gelukkig kan ik mijn werk als mediavormgever goed op afstand uitvoeren. Dit vraagt van mij veel verantwoordelijkheid, een goede planning en duidelijke afspraken en communicatie. Mijn voorkeur gaat denk ik uit naar een combinatie tussen samenwerken in een team op locatie en zelfstandig thuis. Dus op zich is dit een ideale situatie om in te werken voor mij.

Want naast thuiswerken komen we ook een keer in de maand fysiek als team bij elkaar. Op die manier leer je samen te werken door te luisteren naar elkaars inbreng, verbanden te zien en conclusies te trekken. We delen dan samen onze successen en openen de week gezamenlijk door taken te bespreken en verdelen.

Professionele ontwikkeling

Zo heb ik samen met het team een animatie gemaakt voor de nieuwe lesmethode voor het mbo Grondstof Loopbaan. In deze animatie gaat het over mindset: hoe ga je van een fixed naar een growth mindset. Door alle informatie te vertalen naar een bruikbaar script en mijn eigen kennis en inzicht toe te passen op dit project, is deze animatie tot stand gekomen. Zo heb ik mij ook heel erg op professioneel gebied ontwikkeld en voel ik me klaar om in het werkveld aan de slag te gaan.

Tip: gebruik filmpjes in de les

Benieuwd naar meer video’s? Gebruik de video’s van ons YouTube-kanaal tijdens jouw LOB-lessen. Haal alles uit de online docentenomgeving om je lessen spannend en leuk te maken!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet