
Actief leren & ervaren
Met onze complete lesmethodes voor het vo en mbo
Relaties en Grenzen: een Valentijnsles met impact

Wist je dat veel jongeren onzeker zijn over anonieme berichten? “Wat als iemand me voor de gek houdt?” of “Durf ik mijn naam erbij te zetten?” Twijfels en zenuwen horen bij Valentijnsdag. Maar in een tijd waarin sociale media en datingapps een grote rol spelen, is het belangrijker dan ooit om met jongeren in gesprek te gaan over relaties en grenzen.
Deze flitsles voor het voortgezet onderwijs helpt leerlingen om na te denken over hun eigen waarden en grenzen – of het nu gaat om vriendschap, liefde of iets daartussenin.
Valentijnsdag? Tips voor de docent!
Vertel je leerlingen dat het oké is om zenuwachtig te zijn voor Valentijnsdag. Hoe je dit aanpakt? Een paar tips voor in de klas, die óók terugkomen in deze flitsles:
💡 Vinden je leerlingen het spannend? Praat samen over verwachtingen en gevoelens. Je bent niet alleen!
💌 Anoniem of niet? Kaartjes zijn leuk, maar respecteer altijd grenzen en wees vriendelijk! 🌟
🌈 Iedereen welkom! Maak van Valentijnsdag een vriendschapsfeest. Samen vieren = iedereen blij! 🎉
Wat betekent een gezonde relatie voor jouw leerlingen?
Deze speciale flitsles gaat verder dan de traditionele Valentijnskaartjes en -hartjes. Door middel van interactieve werkvormen onderzoeken leerlingen wat zij écht belangrijk vinden in relaties. Van loyaliteit tot privacy, van vertrouwen tot vrijheid – welke waarden maken volgens hen een relatie sterk?
Zo pak je het aan!
Valentijnsdag is een wereldwijd fenomeen. Start je les daarom met het delen van verschillende tradities over de hele wereld. Hiermee laat je zien dat er meerdere manieren zijn om liefde en waardering te tonen. Gebruik daarna de waarden-oefening om het gesprek te verdiepen.
- Begin laagdrempelig: start met de internationale voorbeelden van Valentijnsdag. Dit zorgt voor een luchtige opening en laat zien dat er verschillende manieren zijn om relaties te vieren.
- Maak het persoonlijk: laat leerlingen in tweetallen werken bij het maken van hun top 5 van waarden. Dit creëert een veilige sfeer om persoonlijke keuzes te delen.
- Durf grenzen te verkennen: de ‘Over de streep’-activiteit maakt op een concrete manier duidelijk waar ieders grenzen liggen. Benadruk dat verschillende grenzen okay zijn.
Gratis lesmateriaal
Wil je jouw leerlingen prikkelen met een flitsles rondom het thema Relaties en Grenzen? Maak gebruik van onze gratis lesmiddelen!
Meer verdieping?
Wil je meer verdieping? Ga dan aan de slag met het leerling materiaal ‘Daten en social media’ – over hoe je veilig online kunt daten en hoe je risico’s op vervelende ervaringen verkleint.
Heb je al een LEF-licentie? Download leerlingmateriaal
Nog geen LEF-licentie? Download leerlingmateriaal
Give me more!
Ben je enthousiast en wil je meer? In LEF Burgerschap én Proeftuin LOB, onze lesmethodes voor het voorgezet onderwijs, vind je een schat aan werkvormen om deze én andere thema’s met je klas aan te gaan. Of het nou gaat om thema’s als vitaliteit, duurzaamheid, politiek of mentale gezondheid: in onze methodes vind je genoeg bronnen die diepgang en bewustwording in je klas kunnen bevorderen.
Ga vandaag nog aan de slag!
Gratis lesmateriaal voor Burgerschap en LOB
Benieuwd naar alle Flitslessen voor het vo en mbo? Ga direct aan de slag!