Ga naar de inhoud
VO

Profielkeuze mavo: zo ondersteun je als docent

14 maart 2023
Profielkeuze mavo: zo ondersteun je als docent

Belangrijke rol voor docenten in profielkeuze mavo

Kiezen is lastig, en zeker de invloedrijke profielkeuze is voor mavo-leerlingen niet eenvoudig. Want een profielkeuze heeft invloed op je studiekeuze en je loopbaan. Een kruispunt in hun leven dus. Een goede keuze maken is daarom een echte uitdaging. Als docent speel je daarin een belangrijke rol. Hoe zorg je ervoor dat LOB niet onderop de stapel schoolwerk komt, hoe enthousiasmeer je leerlingen om hiermee aan de slag te gaan?

Profielkeuze mavo: zo ondersteun je leerlingen écht

Vaak bestaat LOB vanaf de profielkeuze mavo tot het beroepsonderwijs uit invuloefeningen. En daarbij ligt het gevaar van sociaal wenselijke antwoorden op de loer. De uitkomst van antwoorden invullen op een vragenlijst is voor leerlingen niet voldoende om echt te ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Hoe dan wel? Met een methode die past bij leerlingen die een profielkeuze mavo moeten maken: ervaringsgericht, met diverse leervormen zoals breinbrekers, quizzen en spellen.

Zelf tijd indelen

Geef waardevol invulling aan LOB én de persoonlijke ontwikkeling van je leerlingen met Proeftuin. In de online docentenomgeving kies je eenvoudig uit drie lestypen: gestuurd, gemiddeld en vrij. Zo stem je de lessen af op de dynamiek van jouw groep. Leerlingen verwerken de opdrachten uit de les in hun werkboek of digitale leeromgeving. Deze methode is gericht op ervaringen en leerlingen kunnen de opdrachten doen volgens een eigen planning die past bij ander schoolwerk.

Dankzij doorlopende LOB-leerlijnen bouwen leerlingen een digitaal doorstroomdossier op. Handig voor de profielkeuze maar ook voor hun verdere studieloopbaan.

Profielkeuze met Proeftuin van LesLab

Proeftuin LOB en burgerschap is ontwikkeld door LesLab. Hiermee ontdekken leerlingen meer over zichzelf en de veranderende wereld. En worden ze zelfredzaam. Waar worden leerlingen enthousiast van? Wat willen ze leren? Proeftuin brengt studie en loopbaan dichterbij en plaatst het in de leefwereld van jongeren. Zodat zij een weloverwogen keuze maken voor onder andere hun profielkeuze mavo.

Meer informatie

Benieuwd hoe je jouw LOB-lessen kunt versterken met Proeftuin? Vraag dan een proefexemplaar van onze werkboeken of een proefaccount voor onze digitale omgeving aan via info@proeftuin.nl of bel 024 – 22 00 110.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet