Skip to content
VO

Profielkeuze havo: zo bied je leerlingen optimale ondersteuning

12 juni 2022
Profielkeuze havo: zo bied je leerlingen optimale ondersteuning

Enthousiasmeer leerlingen bij hun profielkeuze havo

Een profielkeuze mavo heeft direct invloed op de studiekeuze en de loopbaan. En dit maakt kiezen extra lastig: er hangt nogal wat vanaf. Welke havo profiel(en) zijn er, welke past bij mij? Een goede keuze maken is een echte uitdaging. Als docent kun je hen hierbij helpen. Door te zorgen dat LOB niet onderop de stapel schoolwerk komt. En om leerlingen te blijven enthousiasmeren hiermee aan de slag te gaan en zo te investeren in hun toekomst.

Ervaringsgerichte LOB voor goede profielkeuze havo

Misschien ken je ze wel: de LOB-methodes op basis van invuloefeningen. Dit is vaak de manier waarop leerlingen komen tot hun profielkeuze havo. Het nadeel hiervan: leerlingen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden. Zo komen de juiste havo profiel(en) niet naar voren. Zonde! Hoe zorg je er dan wél voor dat leerlingen echt ontdekken wie ze zijn en wat ze willen? Kies voor een ervaringsgerichte methode met diverse actieve leervormen, die past bij havoleerlingen.

LOB, profielkeuze havo en persoonlijke ontwikkeling

Met Proeftuin geef je waardevol invulling aan LOB én zet je in op de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Met doorlopende LOB-leerlijnen bouwen leerlingen een digitaal doorstroomdossier op. Zo kunnen zij een weloverwogen profielkeuze havo maken en verzamelen ze tegelijkertijd kennis voor hun verdere (studie)loopbaan.

Eenvoudige voorbereiding

Welke lesvorm past bij de dynamiek van jouw groep? In de online docentenomgeving kies je eenvoudig uit drie lestypen: gestuurd, gemiddeld en vrij. Leerlingen verwerken de ervaringsgerichte opdrachten uit de les vervolgens in hun werkboek of digitale leeromgeving. Dit kan volgens een eigen planning die past bij ander schoolwerk. Door het behapbaar te maken, zorg je ervoor dat leerlingen ook tijdens drukkere periodes aandacht hebben voor LOB en het onderzoek naar passende havo profiel(en).

Profielkeuze havo met Proeftuin van LesLab

Proeftuin LOB en burgerschap is ontwikkeld door LesLab. Hiermee ontdekken leerlingen meer over zichzelf en de veranderende wereld. En worden ze zelfredzaam. Waar worden leerlingen enthousiast van? Wat willen ze leren? Proeftuin brengt studie en loopbaan dichterbij en plaatst het in de leefwereld van jongeren. Zodat zij een weloverwogen keuze maken voor onder andere hun profielkeuze havo.

Meer informatie

Benieuwd hoe je jouw LOB-lessen kunt versterken met Proeftuin? Vraag dan een proefexemplaar van onze werkboeken of een proefaccount voor onze digitale omgeving aan via info@proeftuin.nl of bel 024 – 22 00 110.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet