Skip to content
Leslab

Presenteren is een kunst

10 april 2020
Presenteren is een kunst

Voor sommigen is het geven van een presentatie ontzettend spannend. Sta jij voor je gevoel met knikkende knieën voor de klas? Nergens voor nodig. Met een goede voorbereiding heb je het halve werk al gedaan. En ben je klaar om een knaller van een presentatie te geven. 

Informatie kennen

Als je goed weet wat je wilt vertellen, kun je daar altijd op terugvallen. Wordt het dan even te spannend. Geen probleem, je pakt de draad zo weer op. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je de informatie in stukken hakken bij het leren. Het kan helpen om elke dag een half uurtje te leren in plaats van uren achter elkaar. Zo onthoud je de stof veel beter. 

Begin op tijd

Zorg ervoor dat je dus over meerdere dagen, kleine beetjes kunt leren. Dat kan natuurlijk niet als je pas de avond ervoor begint. Vind je dit lastig? Maak dan van tevoren een planning. Vraag je ouders om hulp. Zij helpen vast graag met een realistische planning. 

Pak bijvoorbeeld een dia per dag en werk die helemaal uit. Als je zorgt dat je ruim een dag voor je presentatie klaar bent, heb je die laatste dag nog tijd om alles door te nemen. Nu ga je het zeker rocken. 

In de houding! 

Weet jij niet wat je met je handen aan moet tijdens het presenteren? Stop ze vooral niet in je zakken. Het voelt dan misschien goed, maar je komt niet over als zelfverzekerde spreker. Ga rechtop staan, benen iets uit elkaar en schouders naar achter. Zo kom je zelfverzekerd over. 

Tijdens je presentatie mag je best je handen gebruiken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat je onder andere meer charisma uitstraalt als je je handen gebruikt tijdens het praten. Overdrijf dit ook weer niet. Als je erbij staat als gebarentolk van het journaal, zorg je ook weer voor afleiding. Hou gerust een pen, papier of een voorwerp waar je over vertelt vast. 

Moet je de trein halen?

Zorg ervoor dat je rustig praat. Je hebt geen haast en hebt alleen jezelf ermee als je maar doorrateld zonder pauze. Niemand kan het nog volgen, zelfs jij hoogstwaarschijnlijk niet. Focus je op de presentatie, dat is nu het belangrijkste. Time jezelf bij het oefenen zodat je ongeveer weet welk spreektempo je aan moet houden. Zo zorg je ervoor dat je jouw presentatie van tien minuten niet al in zes minuten gedaan hebt. 

Hooggeëerd publiek 

Je kunt je presentatie natuurlijk hardop voor de spiegel oefenen. Maar dat is best ongemakkelijk. Trommel daarom familie en vrienden op en presenteer voor hen. Omdat je ze kent, is het vast ook een stuk minder spannend. En ze kunnen je vast en zeker handige tips geven. Dit is ook een heel goed moment om je presentatie te timen. Duw je vader of moeder een stopwatch in de handen en starten maar! 

Ben je nieuwsgierig geworden? Op www.leslab.nl kun je nóg meer informatie vinden over het lesmateriaal van Leslab. Wil je meer weten van Proeftuin LOB en je leerlingen helpen bij het maken en het doen van presentaties? Vraag dan een zichtzending aan. 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet