Kiezen is niet makkelijk. Zeker niet op momenten die voelen als een splitsing in je leven zoals een profielkeuze of studiekeuze. De kans is het grootste dat je een passende weg inslaat wanneer je kunt putten uit eerdere ervaringen, kennis en als je omgeving meedenkt. Logisch, maar waarom bestaat LOB vanaf het VMBO tot het beroepsonderwijs dan toch zo vaak uit invuloefeningen? En waarom wordt het thuisfront er alleen bij betrokken met een informatieavond als het keuzemoment bijna daar is?
Vaak gaat het zo: log in of doe je boek open, vul een vragenlijst in en je decaan, mentor of het algoritme vertelt je wie je bent en wat bij jou past. Soms aangevuld met een YouTubefilmpje hier en daar. De kans op wenselijke keuzes en tunnelvisie is dan groot. Want wat nou als je écht onbewust leeuwentemmer wil worden? Geen decaan of algoritme die daartoe leidt. Daar kun je alleen zelf achter komen.
Hoe vul je loopbaanbegeleiding in zodat ook de leeuwentemmers de ruimte krijgen? Drie praktische handvatten.
- Stop met de invuloefeningen!
Of je nou aparte mentorlessen hebt of dit verweeft in de andere lessen: bied altijd betekenisvolle activiteiten aan die zelfinzicht stimuleren, wissel kennis en ervaringen uit en geef de ruimte om buiten de lijntjes te kleuren.
- Professioneel, persoonlijk en burgerschap
Is er naast de gebruikelijke beroepsoriëntatie ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en de zachte kant van burgerschap? - De basis
Een open deur maar toch: wordt er aanwijsbaar aandacht besteed aan de 21e eeuwse vaardigheden, loopbaancompetenties en burgerschap?
Hulp nodig? Neem vooral contact op! En mocht je nu denken: altijd al onbewust leeuwentemmer willen worden! Dan moet ik je helaas teleurstellen. Die opleiding is in 2013 opgeheven…