Actief leren & ervaren
Met onze complete lesmethodes voor het vo en mbo
Hoe mediawijs is jouw klas?
In een wereld waar technologie razendsnel verandert, is het cruciaal dat leerlingen bewust en kritisch leren omgaan met hun online aanwezigheid. Deze flitsles voor het voortgezet onderwijs, een speciale samenwerking tussen LEF Burgerschap en Proeftuin LOB, neemt je mee op een interactieve reis. Van de eerste mobiele telefoons tot de AI-revolutie van nu: wie je online bent, beïnvloedt steeds vaker je kansen in de toekomst.
Mediawijsheid: wat is dat eigenlijk?
Mediawijsheid betekent bewust en slim omgaan met (digitale) media. Het gaat niet alleen om het begrijpen van wat je ziet of leest, maar ook om kritisch te kunnen denken over de informatie die je tegenkomt. In onze wereld worden we constant overspoeld met berichten, video’s en verhalen, en niet alles daarvan is even betrouwbaar. Mediawijsheid helpt je om daar doorheen te kijken: je leert vragen te stellen, een eigen mening te vormen en jezelf te beschermen tegen misinformatie en manipulatie.
Bij Leslab vinden we het belangrijk dat iedereen leert om digitale media slim en verantwoordelijk te gebruiken. Want als je weet hoe media werken, heb je zelf de regie en kun je keuzes maken die bij je passen.
Tips voor een effectieve les
Aan de slag met mediawijsheid? Start met het bespreken van het doel van jouw les. Leg uit dat mediawijsheid gaat over bewust en veilige keuzes maken in de digitale wereld. Dit betekent dat leerlingen snappen welke sporen ze achterlaten en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Zo pak je dat aan!
- Verlaag de drempel
Waarschijnlijk weten jouw leerlingen veel beter aan welke verleidingen zij online worden blootgesteld dan jij. Begin bij hun eigen ervaring met sociale media. Bespreek wat ze al weten over hun online gedrag en wat de consequenties daarvan zijn.
- Creëer een open sfeer
Online privacy kan een gevoelig onderwerp zijn. Sommige leerlingen schrikken van hun digitale voetafdruk of hebben nare online-ervaringen. Geef ruimte voor verschillende perspectieven zonder te oordelen.
- Begin dichtbij
Start met het fragment uit 1998 over de mobiele telefoon om het ijs te breken. Als leerlingen zich realiseren hoeveel er is veranderd, wordt het makkelijker om na te denken over wat er nog gaat veranderen.
Gratis interactief lesmateriaal
Wil je jouw leerlingen prikkelen met een flitsles rondom het thema Mediawijsheid? Maak gebruik van onze gratis lesmiddelen!
PowerPointpresentatie ‘Mediawijs’
Download het lesmateriaal en leer je leerlingen hoe ze veilig omgaan met digitale media.
Meer verdieping?
Wil je meer verdieping? Ga dan aan de slag met het leerlingmateriaal ‘Delen in je Netwerk’ uit Proeftuin, en leer hen hoe je risico’s op vervelende ervaringen verkleint door slim om te gaan met social media.
Give me more!
Ben je enthousiast en wil je meer? In LEF Burgerschap én Proeftuin LOB, onze lesmethodes voor het voorgezet onderwijs, vind je een schat aan werkvormen om deze én andere thema’s met je klas aan te gaan. Of het nou gaat om thema’s als vitaliteit, duurzaamheid, politiek of mentale gezondheid: in onze methodes vind je genoeg bronnen die diepgang en bewustwording in je klas kunnen bevorderen.
Ga vandaag nog aan de slag!
Gratis lesmateriaal voor Burgerschap en LOB
Benieuwd naar alle Flitslessen voor het vo en mbo? Ga direct aan de slag!