Skip to content
MBO

Grondstof Loopbaan: ontwikkelaar en gebruikers aan het woord

7 september 2021
Grondstof Loopbaan: ontwikkelaar en gebruikers aan het woord

Dit schooljaar kun jij aan de slag met onze nieuwe loopbaanmethode voor het mbo Grondstof Loopbaan. Een duidelijke, complete leerlijn voor een waardevolle invulling van loopbaanbegeleiding. Voor student én docent. In deze blog lees je verhalen van ontwikkelaar Stijn en van docent Kate en student Linde. Laat je inspireren!

Docent Kate

Volgens mij vinden docenten het vaak lastig te bepalen waar ze mee moeten beginnen, als het gaat om loopbaanbegeleiding. Ik kan me voorstellen dat sommige docenten ook het grote plaatje niet overzien, dan wordt de vertaling naar studenten al lastiger. Grondstof Loopbaan draagt met de doorlopende leerlijnen in ieder geval bij aan het aanbrengen van meer structuur.

Doordat bij Grondstof Loopbaan alle thema’s direct beschikbaar zijn, kun je thema’s kiezen die aansluiten bij wat op dat moment relevant is voor jouw studenten. Op die manier kunnen we het ook onderbrengen bij andere vakken. Zo zorgen we voor een brede draagkracht voor loopbaanbegeleiding. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan bijvoorbeeld ook prima samen met stof uit de lessen voor Nederlands.

Student Linde

Ik vind het handig dat Grondstof Loopbaan uit twee werkboeken bestaat. Zo kan je docent van tevoren aangeven uit welk boek je gaat werken. Dat scheelt weer een zwaar boek in je tas! De boeken zien er ook erg mooi uit, niet zo saai als de meeste lesboeken. Bij andere boeken wordt best veel wit gebruikt, met af en toe een plaatje. En de werkboeken van Grondstof Loopbaan hebben veel verschillende kleuren. Dat maakt het al wat leuker om erin te werken.

Het scheelt ook dat er geen enorme lappen tekst in staan. Zo blijf je langer geconcentreerd aan het werk. Het is ook leuk om je werkboek af te wisselen met digitaal werken. Bijvoorbeeld als je de QR-codes scant. Normaal heb je dat eigenlijk alleen bij online methodes, maar dit werkt ook goed. Het is leuk om het werk even te doorbreken met een filmpje.

Ontwikkelaar Stijn

Als docent in het mbo zie ik hoe mooi het is als studenten aan het einde van hun opleiding kunnen laten zien waar ze trots op zijn. Studenten komen op dat moment met heel uiteenlopende voorbeelden. Iedereen is trots op iets anders. Het kan gaan om een een goede beoordeling of juist een leermoment. Hierdoor maak je hun ontwikkeling tastbaar.

Vaak is een beroep of vervolgstudie het einddoel, maar komen ze onderweg verschillende keuzemomenten tegen. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een profiel, specialisme of keuzedeel. Met Grondstof bied je niet alleen overzicht in de verschillende keuzes die ze kunnen maken. Je helpt ze ook ontdekken wat bij ze past én hoe ze hun talenten, kwaliteiten én netwerk het best kunnen benutten. Zo zorg je samen met jouw studenten voor een waardevolle en succesvolle (studie)loopbaan.

Test Grondstof zelf!

Wil je Grondstof Loopbaan zelf ervaren? Meld je dan aan voor een testaccount!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet