Skip to content
Freddy's visie

Freddy’s visie | Zo zorg jij voor overzicht, structuur én voor jezelf

1 februari 2024
Freddy’s visie | Zo zorg jij voor overzicht, structuur én voor jezelf

Je kan niet overal ja op zeggen. Dat is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd tijdens mijn carrière in het onderwijs. Tijd is een schaars goed en als je té lang té veel doet kom je jezelf vroeg of laat tegen.

En tóch hoefde ik niet lang na te denken toen ik in december 2023 werd gevraagd of ik het zag zitten om mijn takenpakket wat uit te breiden en een planner te ontwikkelen. Waarom ik hier ja tegen zei? Omdat ik nu juist heel goed weet hoe je effectief je tijd managet en ik dit graag met anderen deel!

Wat ging er dan mis toen ik nog les gaf en ik meer moeite had met nee zeggen op het juiste moment?

Het begon ermee dat mijn lesvoorbereiding vaak onderaan eindigde op mijn to-dolijstje, dat elke werkdag alleen maar langer leek te worden. Ik rende van de maandag tot de vrijdag om vervolgens uitgeput het weekend te bereiken, dan twee dagen keihard uit te rusten in combinatie met het onderhouden van mijn sociale leven om vervolgens op maandag weer semi-uitgerust aan mijn week te beginnen.

Enthousiasme won het van tijdsmanagement

Zeker de eerste jaren won mijn enthousiasme het van mijn tijdsmanagement en was ik óveral voor in: het organiseren van de kerstviering, brieven eruit doen voor ouders, individuele gesprekjes voeren met mentorleerlingen… en ondertussen rende ik van lesuur naar lesuur om vervolgens mijn dag af te sluiten in de werkkamer waar ik nog tot laat zat aan mijn lesvoorbereidingen voor de volgende dag.

En werd er om 17:30 omgeroepen dat de school ging sluiten, liep ik naar mijn fiets om vervolgens boodschappen te doen en daarna nog te koken. Dan zuchtte ik in mezelf: “Is dít het volwassen leven? Hoe doen anderen dit? En ik heb nog niet eens een gezin!”

“Is dít het volwassen leven? Hoe doen anderen dit? En ik heb nog niet eens een gezin!”

Overweldigd door alle leuke aspecten van het onderwijs

Het was duidelijk: ik kwam tijd te kort omdat ik werd overweldigd door alle leuke aspecten die het onderwijs te bieden heeft. Maar ik stelde geen prioriteiten, er was geen structuur en daardoor ook geen focus. Bovendien was er ook niet echt ruimte voor mezelf in mijn ambitieuze planning. Waardoor ik mezelf een aantal keren flink tegenkwam. Kortom, het werd allemaal een beetje rommelig en geloof me, een klas met pubers hebben daar een soort zesde zintuig voor.

Wat ik wilde was een plek waar alles samenviel, met daarin meer overzicht in de chaos, meer ruimte voor creativiteit en professionalisering en meer uren in een dag. Nu is dat laatste helaas niet mogelijk, maar ik kwam er wél achter dat ik mijn uren veel efficiënter kon benutten.

Onderzoek naar planners, agenda’s en technieken

Ik dook in de wereld van het tijdsmanagement en deed onderzoek naar verschillende bekende planners, agenda’s en technieken. Ik ontdekte verschillende trucjes om mijn focus te trainen en ik ontwikkelde routines die mijn leven een stukje gemakkelijker maakten. Ik vond een manier om mijn aandacht te verdelen met oog voor mijn eigen energielevels en focus.

Zo ontstond een planner die als doel heeft om jou te ondersteunen in je ontwikkeling als professional, maar vooral ook om je een tool te geven waarmee je jouw anker kan uitgooien als het begint te stormen.

Een docent is zó veel meer dan alleen docent

Vroeger had ik als leerling niet in de gaten hoe veel je als docent eigenlijk moet bijhouden. Voor mij was een docent gewoon iemand die de lessen gaf, afgewisseld met af en toe een proefwerk. Natuurlijk hoef ik jou niet te vertellen dat dit slechts een deel is van je takenpakket, maar toch is hier even een ‘friendly reminder’ van de verschillende rollen die je als docent hebt:

Ethicus, politieagent, tranendroger, kapitein, adviseur, opticien,  maatschappelijk werker, influencer, corrector, beoordelaar, grenzenbewaker, vredesduif, brandblusser, collega, administratief medewerker, vergadertijger, presentator, vakfanaat, werknemer, werkgever, begeleider, superheld, professional, ontwikkelaar, et cetera.

De planner die ik heb ontwikkeld zit vol met handige pagina’s om je dagen, weken en maanden overzichtelijk in te delen. Het bevat onder andere een weekoverzicht, maandreflectie, jaaroverzicht, ruimte voor je to-do’s, doodles, notities, tips en challenges. Aan het einde van iedere maand deel ik een handige tool om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.

En nog een extra dikke tip (los van dat je onze planner moet gebruiken 😉): vergeet jezelf niet! Want als jíj bent uitgerust en op gezette tijden duidelijk voor jezelf kiest, kun je de hele wereld aan! En van díé leraren leert men de mooiste lessen.

Over deze rubriek

Freddy is schrijver en ontwikkelaar bij LesLab. Vanuit haar ervaringen als oud-docent deelt zij in haar blogs haar visie op het onderwijs, en alle uitdagingen die hierbij komen kijken.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet