Skip to content
Freddy's visie

Freddy’s visie | Zo voer je een lean back oudergesprek

21 februari 2024
Freddy’s visie | Zo voer je een lean back oudergesprek

Toen ik nog maar net voor de klas stond, brak het zweet me uit bij de gedachte dat ik een ouder te woord moest staan. Of dat nou op een ouderavond was of telefonisch, ik vond het allemaal megaspannend. Natuurlijk wist ik heus wel dat het die ouders niet om mij ging, maar toch. Dus wat deed ik? Ik zorgde ervoor dat ik extreem goed was voorbereid. Zo bundelde ik cijfers, werkhouding en voortgang netjes in de juiste volgorde.

En in de lerarenkamer werd ik door mijn collega’s nog even voorzien van wat tips zoals: “Realiseer je dat jullie hetzelfde doel hebben!” Eenmaal aangekomen in het lokaal, zette ik de tafels even anders. Ik had namelijk gelezen dat je positie aan tafel heel belangrijk is voor het ‘soort’ gesprek dat je gaat voeren. Ondertussen had ik in mijn hoofd de film al een aantal keer afgespeeld. Ik stelde me voor en begon met de zin die een collega me vlak daarvoor als tip had ingefluisterd: “Goedenavond, fijn dat u er bent! Wat kan ik voor u betekenen?”

Succeservaring

Op een avond opende een bezorgde moeder het gesprek. Ze had, zo scande ik, vooral behoefte om gehoord te worden. Ik hoefde alleen maar te luisteren. Ze had hulp nodig bij het omgaan met haar puber en deed een beroep op mijn expertise. Ik vertelde haar wat ik dacht dat het beste was en het gesprek vloog zo voorbij. Hoewel niet al mijn oudergesprekken zo smooth verliepen, was dít wel een succeservaring!

"Hoewel niet al mijn oudergesprekken zo smooth verliepen, was dít wel een succeservaring!"

Ga ervan uit dat alle ouders het beste willen voor hun kind en dat jij daarin een waardevolle bijdrage kan en mag leveren. Neem hun zorgen serieus en mocht je iets niet weten, zeg dat dan gewoon.

Hier zijn nog wat tips voor een goed oudergesprek:

Tips voor een goed oudergesprek

Do’s

  • Wees voorbereid: Neem de tijd om je goed voor te bereiden op het gesprek. Verzamel belangrijke gegevens over de prestaties en het gedrag van je leerling.
  • Geef ouders de ruimte: Luister actief naar de ouders en geef hun de ruimte om hun verhaal te doen. Stel open vragen, doe geen aannames, maar vat het gesprek samen en check of je het zo goed hebt begrepen.
  • Bewaak de tijd: Het is belangrijk om gedurende het gesprek een oogje op de klok te houden. Dit voorkomt dat je op het eind belangrijke onderwerpen moet afraffelen.

 

Don’ts

  • Vermijd onderwijsjargon: Communiceer helder en in begrijpelijke taal, zodat ouders een duidelijk beeld hebben van de prestaties en behoeften van hun kind.
  • Vermijd een defensieve houding: Zelfs als ouders bezorgdheden uiten of kritiek geven. Luister begripvol en erken eventuele zorgen voordat je constructief oplossingen bespreekt. Het gesprek is een samenwerking, geen confrontatie.

 

Hopelijk helpen deze tips jou bij het voeren van een relaxt oudergesprek. Succes!

Over deze rubriek

Freddy is schrijver en ontwikkelaar bij LesLab. Vanuit haar ervaringen als oud-docent deelt zij in haar blogs haar visie op het onderwijs, en alle uitdagingen die hierbij komen kijken.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet