Ga naar de inhoud
VO

Waarom Proeftuin LOB het grootste cadeau aan jou én je leerlingen is

13 februari 2023
Waarom Proeftuin LOB het grootste cadeau aan jou én je leerlingen is

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) is de rode draad door de school- en studieloopbaan van leerlingen. Tijdens LOB-lessen leren leerlingen om zich voor te bereiden op hun toekomstige loopbaan, door zich te oriënteren op wat er allemaal mogelijk is, overal van te ‘proeven’ en hen te helpen bij het maken van hun toekomstige keuze op het gebied van studie en werk. Daarnaast laat een goede LOB-methode ze ook hun talenten ontdekken.

 

Unieke drie-eenheid
Veel scholen besteden aandacht aan cognitieve en theoretische vaardigheden tijdens de LOB lessen. Maar onze methode Proeftuin LOB gaat nóg verder, door een drie-eenheid in persoonlijke ontwikkeling, het leren van studievaardigheden én loopbaanbegeleiding te bieden.

In deze veelzijdige, holistische lesmethode leren leerlingen zich spelenderwijs voor te bereiden op hun rol als toekomstige beroepskrachten in een veranderende maatschappij. Daarnaast leren ze ook het volgende:

 •  sociale vaardigheden
 •  vol zelfvertrouwen presenteren
 •  goed plannen
 • omgaan met stress
 •  oriënteren op de mogelijkheden die er zijn op hun persoonlijke pad
 •  wat hun persoonlijke waarden zijn en hoe zij zich in een groep bewegen
 •  leren léren

Laat leerlingen hun talenten ontdekken
Waarom Proeftuin LOB het grootste cadeau is voor jouw leerlingen? Omdat ze tijd én aandacht investeren in zichzélf. Ze ontdekken hun eigen talenten en mogelijkheden en bouwen aan hun zelfvertrouwen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is deze methode al in te zetten vanaf de brugklas.

Sluit aan op belevingswereld
Onze methode sluit aan op de belevingswereld van jongeren en geeft ze keuzevrijheid om hun eindopdracht naar eigen inzicht af te ronden. Dit motiveert hen écht actief met LOB aan de slag te gaan. En dat biedt weer voordelen, want door LOB actief toe te passen ontdekken leerlingen veel sneller waar hun interesses en talenten liggen.

In vijf minuten een complete les voorbereid
Waarom jij als docent jezelf een cadeau geeft met Proeftuin LOB? Jij kiest voor een complete, thematische, flexibele methode die jouw klas activeert. Proeftuin heeft een duidelijke structuur en sluit perfect aan op de doorlopende leerlijn. Jij kiest zelf welke thema’s je met jouw klas wil behandelen en wanneer. Binnen de thema’s kies je uit drie kant en klare lespresentaties, zodat er altijd een les past bij jou én bij je klas. De lesvoorbereiding kost je maar vijf minuten! Bovendien bouw je met Proeftuin aan een portfolio en profielopbouw van jouw leerlingen. Dit gebeurt automatisch in ons softwaresysteem.

Complete ontzorging
Maar bovenal word jij met Proeftuin LOB compleet ontzorgd. Wij hebben alle voorbereidingen al gedaan, zodat jij je kunt focussen op het begeleiden van het groepsproces. Zo haal jij meer uit jezelf en zet je jezelf in je kracht!

Geloof ons vooral niet op ons blauwe logo, we laten graag docenten en decanen voor onze methode spreken. In dit blog lees je de ervaringen van de gebruikers van de methode.

Competenties

Daarnaast voldoet Proeftuin aan de vijf vereiste loopbaancompetenties en biedt het zelfs méér dan dat;

 • Proeftuin laat leerlingen reflecteren op hun kwaliteiten en stimuleert talentontwikkeling
 • Proeftuin laat leerlingen reflecteren op hun drijfveren. Wat motiveert hen?
 • Proeftuin geeft leerlingen de tools om sturing te geven aan hun loopbaan
 • Proeftuin leert leerlingen netwerken. Dat start binnen de klas, maar ook daarbuiten tijdens het stage lopen, bij eerste bijbaantje, etc
 • Proeftuin geeft leerlingen de ruimte om hun skills te oefenen. De 21e -eeuwse vaardigheden krijgen ook veel aandacht binnen de methode

Voorproefje
Wil je graag meer weten over Proeftuin LOB en even proeven van onze methode? Tijdens ons gratis webinar maak je in korte tijd kennis met de inhoud van onze methode en functionaliteiten van onze software. Daarnaast is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere docenten en decanen en mag je ons ál je vragen stellen!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet