Ga naar de inhoud
MBO

Een leven lang ontwikkelen: hoe dan?!

4 december 2023
Een leven lang ontwikkelen: hoe dan?!

Het idee van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) lijkt op het mbo helemaal op zijn plek. Hier ontwikkelen studenten hun basisvaardigheden en ze ontdekken wie ze willen worden. Maar hoe zorgen we ervoor dat leren en ontwikkelen doorgaat, ook nadat studenten hun diploma hebben gehaald? LesLab bracht een bezoek aan een mbo-school en deelt haar bevindingen over LLO.

Tijdens ons bezoek aan ROC Nijmegen viel ons meteen op hoe levendig de school is. Het bruisende campusleven wordt aangedreven door een diverse groep studenten, van BOL-studenten die aan het begin van hun opleiding staan tot BBL-studenten die hun deeltijdopleiding combineren met werk.

Een wervelwind van bedrijvigheid

Terwijl we door de gangen liepen, was het duidelijk dat het mbo meer is dan alleen leslokalen en studieboeken. We zagen een wervelwind van bedrijvigheid, van tandartsassistenten in opleiding tot getalenteerde grafische vormgevers. We roken de geur van versgebakken brood bij de bakker en zagenpraktijklokalen met ziekenhuisbedden voor de zorgopleiding. Het mbo ademt leren en ontwikkelen, en het is voor studenten dé plek om te ontdekken waar hun passie ligt.

Het idee van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) lijkt hier helemaal op zijn plek. Het mbo is de plek waar studenten aan hun basisvaardigheden werken, maar het is ook de plaats waar ze ontdekken wie ze willen worden. Maar stopt het leren na het behalen van je diploma? Het antwoord is duidelijk nee. Leren en ontwikkelen is een continu proces, dat doorgaat, zelfs nadat je je opleiding hebt afgerond.

Blijven leren

De praktijk laat zien dat LLO geen loze kreet is. Naast het behalen van een diploma zijn er tal van mogelijkheden om jezelf bij te scholen, nieuwe vaardigheden te verwerven, of simpelweg bij te blijven in een snel veranderende wereld. Dit kan variëren van het volgen van bijscholing, een kijkje nemen bij de ‘buren’ om andere perspectieven op te doen, tot het actief werken aan persoonlijke en professionele groei. De drive om te blijven leren is een kracht die we overal op school zagen.

LLO in de praktijk

Maar hoewel het op ROC Nijmegen bruist van de mogelijkheden, is LLO niet voor iedereen vanzelfsprekend. Uit een artikel van de MBO-raad blijkt dat het Leven Lang Ontwikkelen voor veel mensen in de praktijk namelijk helemaal niet zo toegankelijk is.

Zo is het voor hoogopgeleiden makkelijker om hun eigen regie te pakken in LLO, mede door goede financiering van hun werkgever. Maar hoe zit het met de grote groep mensen die hun weg niet weten te vinden naar passend scholingsaanbod? Bijvoorbeeld doordat zij op een bepaalde manier afstand ervaren tot onderwijs en de arbeidsmarkt? Of omdat zij vanwege verschillende redenen niet in de gelegenheid zijn om gebruik te maken van huidige regelingen? Het LLO-beleid is voor een groot deel ingericht op het feit dat mensen een intrinsieke motivatie hebben om aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen. Dat betekent dus ook dat er een hele grote groep mensen buiten dit beleid valt.

De overheid legt de verantwoordelijkheid bij het mbo, zonder voldoende rekening te houden met de noodzakelijke aanpassingen in wet- en regelgeving en financiering.

Politieke discussies

Het mbo is niet alleen een plek om te leren; het is een plek om te groeien, te verkennen, en jezelf constant te verbeteren. Het onderstreept het belang van Leven Lang Ontwikkelen en herinnert ons eraan dat onderwijs en groei een levenslange reis zijn, waarbij de bestemming altijd evolueert.

Maar om een Leven Lang Ontwikkelen écht voor iedereen mogelijk te maken, moeten we de  politieke discussie aangaan. Zo kunnen we ervoor zorgen dat LLO niet alleen een retorisch doel is, maar ook daadwerkelijk wordt gefaciliteerd.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet