Skip to content
Leslab

Docentenomgeving: Top 5-gebruikerstips

19 maart 2021
Docentenomgeving: Top 5-gebruikerstips

In de online docentenomgeving van Proeftuin LOB zet je eenvoudig en in vijf minuten jouw LOB-lessen in elkaar. Regelmatig vragen wij docenten om feedback op de online Proeftuin-docentenomgeving. Dan horen we ook wat docenten bruikbaar en handig vinden. Hieronder lees je de vijf meest voorkomende gebruikerstips:

1. Samen activiteiten kiezen

Per lesdoel krijg je drie activiteiten aangeboden. Vaak kiezen docenten samen met hun leerlingen welke activiteit het beste aansluit. Hoe dit precies werkt zie je in dit filmpje.

Een docent vertelt: “Leerlingen kiezen vaak de ‘Emojibom’, voor kennismaking of om voorkennis op te halen. Ze vinden dit geweldig! In 30 seconden appen ze elkaar zoveel mogelijk emoji’s rondom één onderwerp.”

2. Alles op het digibord

Toon gemakkelijk alle opdrachten uit Proeftuin op het digibord! Ideaal voor je uitleg, verlengde instructie of nabespreking. Klik bovenin de docentenomgeving op het paginanummer en de opdracht verschijnt vanzelf.

Een docent vertelt: “Ik vind het handig dat Proeftuin lessen automatisch opslaat. Je stelt één keer een les samen en vervolgens kun je er jaren mee doen!

3. Lessen delen

Een geslaagde les is eenvoudig te delen. Boven bij de lesvoorbereiding staat het ‘delen’-knopje. Je klikt erop, vinkt collega’s aan en deelt de les. Vervolgens ontvangen je collega’s een e-mail waarin staat welke les is gedeeld. Naast het tabblad ‘eigen les’ zien zij nu een tabblad met jouw naam. Je collega’s kunnen jouw les nu zelf gebruiken en aanpassen.

Een docent vertelt: “Ik deel mijn lessen ook met mezelf.  Zo krijg ik twee dezelfde lessen, zodat ik er probleemloos één kan aanpassen, terwijl de originele les behouden blijft. Ook handig voor als je twee klassen hebt waarmee je nét anders te werk wilt gaan.

4. Voeg je eigen activiteiten toe

Hoe meer onderwijservaring, hoe groter je batterij aan werkvormen. Voeg je eigen activiteiten toe aan Proeftuin! Klik onderin de werkvormenbalk op de groene plus. Er opent zich dan een formulier waarin je je eigen activiteit kunt toevoegen. Deze komt alléén in jouw omgeving te staan. Met de ‘delen’-knop (boven, bij ‘lesvoorbereiding’), kun je jouw activiteiten en werkvormen desgewenst ook delen met anderen.

Een docent vertelt: “Ik heb ook mijn eigen lesmateriaal in Proeftuin gezet. Ideaal, zo heb ik alles op een centrale plaats.

5. Proeftuin in je ELO

Een digitaal portfolio aanleggen? Dat kan! Onze belangrijkste opdrachten zijn gratis beschikbaar als invulbare pdf. Zo kun je gemakkelijk opdrachten toepassen bij andere lessen en eindopdrachten opslaan in je elektronische leeromgeving. Altijd handig voor een overgangsdocument en voor de decaan! Download je invulbare PDF’s (preview)

Een docent vertelt: “Ik vind de planningspagina’s van Proeftuin heel handig. Die heb ik aan de ELO toegevoegd.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet