Ga naar de inhoud
MBO

“Onze training maakt docenten én studenten sterker in LOB”

26 november 2020
“Onze training maakt docenten én studenten sterker in LOB”

Hoe maak je LOB actief en hoe ontdek je wat studenten motiveert? Dit zijn veelgestelde vragen in het mbo. Om hier antwoord op te geven organiseert LesLab samen met Jobbootcamp, Train de Trainer LesLab LOB: voor docenten in het mbo. Wil jij als docent ook meer halen uit je LOB-lessen? Dan is deze training iets voor jou. Laat je overtuigen door Ruben Jurna van Jobbootcamp en wordt sterker in LOB.

Door Ruben Jurna – Trainer & Projectleider Jobbootcamp

Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Met mijn achtergrond in cognitieve neurobiologische psychologie weet ik veel over ons brein en hoe dit ons gedrag beïnvloedt. Natuurlijk is niet elke student hetzelfde, maar er zijn wel een aantal hoofdlijnen dat je kunt volgen bij LOB. Die kennis zet ik graag in, zodat studenten vanuit hun intrinsieke motivatie volop met hun loopbaan aan de slag willen gaan.

Train de Trainer LOB: samenwerking met Jobbootcamp

Vanuit Jobbootcamp bereiden we jongeren voor op de arbeidsmarkt en zorgen we dat docenten sterker staan in LOB. Zoals LesLab dat óók doet met creatieve lesmethodes. Daarom is onze samenwerking zo waardevol; we zitten op één lijn.

Het idee voor een samenwerking ontstond tijdens de NOT-beurs in 2018, waar ik LesLab leerde kennen. Al snel gingen we in gesprek om onze kennis en expertise samen te voegen. Hieruit is Train de Trainer ontstaan. Een flexibel in te richten vierdelige training om LOB op jouw school te versterken.

Hoe zit de training in elkaar?

Tijdens Train de Trainer LOB nemen we diverse theorieën en inzichten als startpunt. Die maken we praktisch en concreet, in de vorm van opdrachten. Daarnaast deel ik inzichten vanuit mijn neurowetenschappelijke achtergrond. De training bestaat uit vier modules die je in willekeurige volgorde kunt doorlopen.

 • Training 1: De Loopbaancoach (duur 2 uur)
  Hier besteden we aandacht aan de voorwaarden voor een gezonde leeromgeving en groei-mindset. We analyseren individuele studenten en categoriseren op basis van leerstijl en coachingsvraag. Je oefent met uitdagende casussen en krijgt coachingtools aangereikt.
 • Training 2: Student ‘aan’ (duur 2 uur)
  Je leert hoe je de kernmotivatie en gedragsmotivatie kan herkennen bij studenten. En we bestuderen de fase van groepsvorming. We staan stil bij rollen binnen jouw team en vertalen deze kennis door naar de klas en de individuele student.
 • Training 3: Actie in de klas (duur 2 uur)
  We onderzoeken verschillende kansen om doelen te bereiken en ervaren wat gedifferentieerd lesgeven is. Hierbij besteden we aandacht aan plezier beleven in de klas en weerstand doorbreken.
 • Training 4: Samen sterk! (duur 2 uur)
  Hierbij bekijken we de leerlijn, staan stil bij succeservaringen, stellen doelen voor LOB en maken als team afspraken hoe we dit gaan realiseren.

Samen sta je sterk

Voordat je met deze training start, is het belangrijk om als team af te stemmen wat jullie belangrijk vinden bij LOB. Welke keuzes maak je, en waarom? Durf te kiezen, stel prioriteiten. Zo krijg je ook makkelijker de rollen in jouw team inzichtelijk.

Vaak hebben docenten kennis op heel uiteenlopende gebieden. In deze training creëren we een veilige omgeving die uitnodigt om van elkaar te leren en krachten te bundelen. Door kaders te scheppen en afstemming te zoeken benutten we die kennis optimaal.

 

Verschil blijven maken

Train de Trainer maakt jou én je teamleden sterker in LOB. Na afloop heb je een goed beeld hoe je de intrinsieke motivatie van studenten kunt achterhalen en activeren. Studenten gaan van ‘moeten’ naar ‘willen’.

Wil je daarbij ook de coachingsvaardigheden binnen jouw team versterken? Boek dan Train de Trainer LOB op jouw school. Mail naar stijn@leslab.nl of bel 024 220 0110. Dan kijken we samen hoe we deze training het beste kunnen vormgeven.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet