Ga naar de inhoud
VO

Decanen over Proeftuin: “Breed inzetbaar en waarborgt doorlopende LOB-leerlijnen”

23 februari 2021
Decanen over Proeftuin: “Breed inzetbaar en waarborgt doorlopende LOB-leerlijnen”

Mentoren gebruiken Proeftuin op de manier die voor hen het prettigst is. Andrea vertelt: “De ene mentor gaat er diep op in en volgt volledig het boek en de online docentenomgeving. En de ander haalt er werkvormen of opdrachten uit die aansluiten bij de behoeftes van de groep.”

Breed inzetbaar

Proeftuin gaat verder dan alleen studie of loopbaan. Leerlingen werken namelijk ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Andrea: “Hoe ga je bijvoorbeeld om met examenstress of hoe zorg je voor een positieve mindset? Hier kun je klassikaal én op individueel niveau met leerlingen mee aan de slag. Dat maakt dat Proeftuin breder inzetbaar is dan alleen tijdens mentor- of keuzebegeleidingslessen.”

Met Proeftuin haal je lesmateriaal voor vier jaar in huis. Jeanine: “Wij hebben in werkgroepen bepaald in welk jaar we bepaalde thema’s willen behandelen. Omdat het materiaal zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw op ieder moment beschikbaar is, kunnen we eenvoudig schakelen tussen thema’s. Zo kunnen vakdocenten ook gebruikmaken van Proeftuin, door thema’s te behandelen die aansluiten op de actualiteit.”

Sluit aan op belevingswereld jongeren

Proeftuin sluit aan op de belevingswereld van jongeren. Jeanine: “De onderwerpen spreken ze aan en ze vinden het leuk om eraan te werken. Voor mij is de achtergrondinformatie in de docentenomgeving echt een meerwaarde. Je vindt er relevante filmpjes en leuke interactieve werkvormen.”

Andrea: “Je haalt er zelf uit wat relevant is. Dat geldt niet alleen voor decanen of mentoren, maar vooral voor vakdocenten. Voor het vak economie is het thema ‘Ondernemen’ bijvoorbeeld heel geschikt.”

Doorlopende LOB-leerlijnen

Bij Proeftuin bouwen leerlingen een portfolio/loopbaandossier op met hun werkboek of in de digitale leerlingenomgeving. Dit is vooral belangrijk voor hun vervolgopleiding, veel roc’s werken namelijk met een doorstroomdossier. Jeanine: “Er zit soms behoorlijk verschil in de digitale vaardigheden van docenten. De digitale leerlingenomgeving en online docentenomgeving van Proeftuin zijn een uitkomst. Deze werken namelijk heel intuïtief. Je houdt makkelijk overzicht en neemt resultaten automatisch mee naar de volgende jaren. Zo borg je doorlopende LOB-leerlijnen.”

Andrea: “Voor leerlingen is dit niet alleen een uitgelezen kans om te laten zien wat ze kunnen, maar ook waar ze trots op zijn. Een bewijs dat ze bewust bezig zijn geweest met hun studie, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. En natuurlijk is deze input enorm waardevol voor gesprekken met leerlingen.”

Proeftuin digitaal

Gedigitaliseerde lesmethodes worden steeds populairder in het onderwijs. Door de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar digitale lesmethodes nog groter. Jeanine: “Thuisonderwijs voert dit schooljaar de boventoon. Digitaal werken is dan ideaal. Ik merk bijvoorbeeld dat veel leerlingen hun Proeftuin-werkboek nog op school hebben liggen. Een van onze mentoren is dan ook aan de slag gegaan met de gratis online thema’s die Proeftuin aanbiedt.”

Andrea: “De online docentenomgeving is ontzettend uitgebreid en praktisch. Het gemak zit ‘m ook in het feit dat je ’s avonds met je iPad op de bank eenvoudig en snel een les voorbereidt. De volgende dag klik je alles aan en ben je klaar om leerlingen een waardevolle LOB-les te geven, vol interactieve werkvormen.”

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet