Skip to content
Leslab | MBO

Burgerschapsonderwijs: traditioneel blijven of in een nieuw jasje steken?

23 november 2023
Burgerschapsonderwijs: traditioneel blijven of in een nieuw jasje steken?

 

Burgerschap. Ooit een ondergeschoven kindje, tegenwoordig niet meer weg te denken in het onderwijs. Het vak heeft in het afgelopen decennium bewezen dat het een onmisbaar onderdeel is op de agenda van het mbo. Maar, terugkijkend op de afgelopen tien jaar, zien we een voortdurende zoektocht naar de juiste aanpak in het mbo-onderwijs. De centrale vraag blijft: hoe geven we dit complexe onderwerp betekenis in de dagelijkse onderwijspraktijk? Lees hier hoe wij vanuit LesLab er tegenaan kijken.

De juiste balans

Sommige scholen kiezen voor een apart vak Burgerschap, terwijl anderen proberen om het flexibel in te passen in het curriculum. De uitdaging is het vinden van de juiste balans tussen gestructureerd onderwijs en het bieden van ruimte voor studenten om actief deel te nemen aan de maatschappij. Maar moet het vak dan als een traditionele les worden aangeboden, of kan een alternatieve invulling een oplossing bieden?

Een kruispunt

Na een decennium van experimenteren en reflecteren, lijken we op een kruispunt te staan. De conclusie is dat er geen eenduidig antwoord is op de vragen rondom burgerschapsonderwijs. Wat wél duidelijk is, is dat een veelzijdige benadering de sleutel tot succes lijkt te zijn. We hebben behoefte aan een mix van experts, zowel uit de praktijk als gedreven docenten, om studenten te begeleiden en te inspireren. Deze aanpak moet zowel de traditionele lesmethode als de actieve betrokkenheid van studenten omvatten, en daarmee een gevarieerde leeromgeving creëren.

De school biedt kansen

Want traditionele benaderingen van burgerschapsonderwijs schieten vaak tekort. Ze laten studenten niet echt betrokken raken en begrijpen het belang van burgerschap niet. De school, als een levende microkosmos, biedt daarentegen enorme kansen. Hier kunnen studenten actief participeren onder begeleiding van docenten die passie hebben voor burgerschapsonderwijs. De aanpak moet worden geïntensiveerd, zodat burgerschap inspirerender, flexibeler, maar bovenal relevanter wordt voor de leefwereld van de studenten. Dit is de weg naar betrokkenheid en echte groei!

Innovatieve lesmethode

Onze burgerschapsmethode Blauwdruk gooit het traditionele burgerschapsonderwijs overboord. Deze innovatieve lesmethode biedt docenten praktische handvatten om lastige thema’s op een aansprekende én eigentijdse manier aan te pakken.

Wil je hier meer over weten? Hou ons goed in de gaten, want vanaf januari 2024 kun je deze nieuwe methode gratis uittesten!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet