Skip to content
Leslab

Blue Monday? Verander je mindset met onze maandag-motivatie!

12 januari 2024
Blue Monday? Verander je mindset met onze maandag-motivatie!

Terwijl de winterwind door de schoolgangen waait en de temperatuur steeds verder daalt, wordt de derde maandag van januari alom gevreesd als de dag waarop koffie niet sterk genoeg lijkt en de schoolbellen een tikkeltje doffer klinken. Blue Monday – beter bekend als de somberste dag van het jaar – valt dit jaar op maandag 15 januari. Daarom geven we je hierbij wat Monday Motivation, als reminder dat jij het mooiste werk van de wereld hebt! Lees maar mee.

Soms maken de kleinste veranderingen in je mindset het grootste verschil. Dus, docenten, laten we de Blue Monday-blues samen aanpakken en deze dag zien als een kickstart van het tweede deel van het schooljaar.

Vijf motiverende tips voor gelukkige docenten

Maandag-motivatie #1: Smoelen-check!
Neem vandaag een moment om door de foto’s van je leerlingen te bladeren. Bedenk wie ze zijn en welke dromen ze koesteren. Hoewel ze soms uitdagend gedrag kunnen vertonen, schuilt er achter iedere puber een uniek individu met elk hun eigen reis op weg naar volwassenheid. En ook jij bent onderdeel van een stukje van hun reis, hoe tof is dat!

Maandag-motivatie #2: Klein is groot
Herinner jezelf eraan dat zelfs de kleinste overwinningen de grootste impact kunnen hebben. Besef dat iedere glimlach, ieder ‘aha’-moment, een stap is in de goede richting.

Maandag-motivatie #3: Tankmanagement
Reserveer vandaag een aantal minuten om even in te checken bij jezelf. Hoe vol zit jouw tank? Kun je vandaag een moment vinden om even bij te tanken? Maak een lijstje met dingen die jou energie geven tijdens je werk en ga er naar op zoek!

Maandag-motivatie #4: Investeer in zelfzorg
Gelukkige leraren geven de mooiste lessen. Dus vraag jezelf af of taken onmiddellijk moeten worden uitgevoerd of dat je ruimte kunt maken voor een kopje thee en een praatje met een collega. Zijn er taken die niet kunnen wachten maar waar je enigszins tegenop ziet? Maak je werk aangenamer door te luisteren naar je favoriete playlist, gun jezelf iets lekkers of bedenk een fijne beloning voor wanneer je je taken hebt volbracht.

Maandag-motivatie #5: take a break
Plan regelmatig korte pauzes gedurende de dag. Sta op, strek je uit en maak een korte wandeling. Al ga je maar éven naar buiten, je zal ervaren dat de frisse buitenlucht je weer nieuwe energie geeft.

De impact van de docent

Ondanks de sombere reputatie van Blue Monday, is het belangrijk om te beseffen dat jij echt het verschil kunt maken. Of het nu gaat om jezelf, je collega’s of je leerlingen, jouw rol als docent is van onschatbare waarde. Soms vergeet je misschien hoeveel invloed je hebt, maar jouw positieve bijdrage reikt verder dan je denkt.

Dus de belangrijkste motivatie-tip is misschien wel om jezelf eraan te herinneren waarom je voor dit vak hebt gekozen. Concentreer je op de vreugde die je uit je werk haalt en de impact die je hebt op het leven van studenten.

Fijne maandag!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet