Skip to content
Leslab

AI in de klas: laat technologie vóór jou werken

1 december 2023
AI in de klas: laat technologie vóór jou werken

Een chatbot die kant-en-klare verslagen schrijft. Of een systeem dat leerlingen automatisch oefeningen aanbiedt op hun eigen niveau. We kunnen er niet meer omheen: Artificial Intelligence is here to stay. Maar hoe zorg je ervoor dat AI vóór jou werkt in plaats van tegen jou? Wij vertellen meer.

Eerst even een korte introductie. AI kan het beste worden omschreven als een technologie die intelligente taken uitvoert, die normaal gesproken door een mens worden gedaan. Denk aan teksten schrijven, originele afbeeldingen maken, opdrachten bedenken en problemen oplossen.

AI kan informatie interpreteren en verwerken, leren, redeneren, problemen oplossen, voorspellen, beslissingen nemen en creëren. Je kunt AI nog het beste omschrijven als een extra assistent in de klas, die zelfstandig denkt en handelt.

AI neemt taken van jou over

Dat klinkt goed, toch? Deze extra collega heeft dan ook heel wat voordelen. Zo kan jouw AI-partner verschillende taken van jou overnemen, waardoor jij je meer kunt focussen op de interactie met jouw leerlingen. AI wordt her en der al gebruikt in het onderwijs, zie hier een paar voorbeelden:

  • Het leerproces van leerlingen volgen: AI kan de talenten en valkuilen van leerlingen identificeren. Op basis van analyses en voorspellingen kan het specifieke leermaterialen en oefeningen aanbevelen die aansluiten bij de leerroute.
  • Feedback geven: AI kan leerlingen heel direct of heel specifiek feedback geven op hun opdrachten en prestaties. Hierdoor kan het docenten beter ondersteunen bij het nemen van beslissingen die betrekking hebben op het leerproces en de ontwikkeling van leerlingen.
  • Fungeren als vraagbaak: AI kan dienen als een extra hulpmiddel. Zo kan het fungeren als persoonlijke coach of helpen bij het kiezen van een profiel, studie of beroep. Ook kunnen leerlingen vragen stellen en begeleiding krijgen bij hun studie, zelfs buiten schooluren.

AI als hulp bij LOB

De technologie kan ook een grote rol spelen binnen LOB. Laat een chatbot bijvoorbeeld een loopbaandialoog volgen en noteer de adviezen. Organiseer een activiteit of quiz, of maak een lesopzet met behulp van een tool als ChatGPT. De mogelijkheden zijn enorm!

Nadelen

Het is duidelijk, AI heeft veel voordelen. Maar je kunt er niet blind op vertrouwen. Je moet je AI-partner dus ook in de gaten houden en controleren of de kwaliteit goed genoeg is voor jouw lessen. Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat óók je leerlingen gebruik kunnen maken van AI-tools, bijvoorbeeld voor het schrijven van een verslag of het maken van huiswerk.

AI en de toekomst

Artificial Intelligence wordt her en der in het onderwijs al gebruikt, en dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer geëxperimenteerd met vakoverstijgende dashboards, waarin informatie wordt verzameld over de voortgang en het resultaat van leerlingen uit verschillende leermiddelen en omgevingen.

Ook gaan robots een steeds grotere rol spelen binnen het onderwijs. Dit gebeurt nu al in het beroepsonderwijs, waar leerlingen leren om samen te werken met robots die menselijke taken overnemen, bijvoorbeeld in de zorg.

AI en onze lesmethodes

Ook bij LesLab zijn we nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van AI voor onze lesmethodes. Zo zien we mogelijkheden voor nog meer gepersonaliseerde opdrachten, een hogere mate van differentiatie en anderstalig onderwijs. Ook zien we kansen om AI in te zetten als bron van inspiratie voor het creëren van spellen en quizzen. Maar daarover ongetwijfeld later meer!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet