Ga naar de inhoud
MBO

Adviesrapport burgerschapsonderwijs in het mbo

13 juni 2023
Adviesrapport burgerschapsonderwijs in het mbo

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het adviesrapport gedeeld dat de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs in het mbo moet verbeteren. Een onderwerp dat tijdens de CVI-conferentie begin deze maand ook al een hot topic was.

De minister zal voor het zomerreces de Kamer informeren over zijn beleidsreactie op het adviesrapport, dat je hier kan downloaden. Dit zijn in elk geval de belangrijkste punten en adviezen uit dat rapport:

20 nieuwe eisen, 4 thema’s – De huidige kwalificatie-eisen voor burgerschapsonderwijs zijn niet conceptueel onderbouwd en bieden onvoldoende heldere doelen. Daarom heeft een expertgroep twintig nieuwe kwalificatie-eisen opgesteld, verdeeld over vier thema’s (verschil en gelijkwaardigheid, individu en groep, maatschappijvisies en maatschappelijke vraagstukken, macht en besluitvorming)

Instellingsexamen – Het advies is om mbo-studenten te laten deelnemen aan een instellingsexamen voor burgerschapsonderwijs. Dit schept duidelijkheid en benadrukt de waarde van burgerschap als een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Explicietere opdracht – De wettelijke burgerschapsopdracht voor mbo-instellingen moet explicieter worden gemaakt, waarbij de nadruk ligt op het voorleven en stimuleren van democratische waarden via het curriculum en het schoolklimaat.

Focus op uitvoering en uitvoerbaarheid – Het rapport roept op tot politieke besluitvorming en benadrukt dat de implementatie en uitvoering van deze aanbevelingen cruciaal zijn. Er wordt gewezen op het belang van aansluiting bij het voortgezet onderwijs, bekwaamheidsontwikkeling van docenten, voldoende ontwikkel- en implementatietijd, en monitoring van de praktijk.

Wat ons betreft is dit een mooie stap voorwaarts in het versterken en verbeteren van burgerschapsonderwijs in het mbo! 👉 Rijksoverheid Burgerschapsonderwijs

 

 

Blauwdruk Burgerschap komt eraan!

LesLab Uitgeverij ontwikkelt op dit moment een nieuwe lesmethode voor mbo: Blauwdruk Burgerschap! Met deze innovatieve methode inspireren wij studenten om actief en verantwoordelijk deel te nemen aan de maatschappij. Wij bieden jou als docent praktische handvatten om lastige burgerschapsthema’s op een aansprekende en eigentijdse manier aan te pakken. Binnen onze methode gaan we niets uit de weg, we zorgen voor opschudding én verbinding. Zodat jij écht het verschil maakt.

Start komend schooljaar met onze pilot van Blauwdruk Burgerschap. Gedurende het schooljaar krijg je steeds een thema van Blauwdruk Burgerschap helemaal gratis. Zo kun jij direct aan de slag terwijl wij verder ontwikkelen. Wil jij deelnemen of alvast op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Blauwdruk?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet