Ga naar de inhoud
MBO

5 tips voor het maken van een studiekeuzetest voor mbo

22 mei 2022
5 tips voor het maken van een studiekeuzetest voor mbo

Kies jij binnenkort een mbo-studie voor na de middelbare school? Grote kans dat jij een studiekeuzetest gaat maken om je te oriënteren op het grote aanbod aan mbo-studies. Geen gek idee! Maar wij geven je vijf tips voor het maken van een studiekeuzetest voor het mbo.

1. Studiekeuzetest mbo: overweeg opties

De verleiding is groot om je studiekeuze heel erg op te blazen, de kans voor keuzestress ligt dan op de loer. Natuurlijk is het kiezen van je vervolgstudie belangrijk, maar je kunt altijd veranderen van koers of iets bijsturen. De één heeft meer tijd nodig voor zijn keuze dan de ander. Misschien wil jij wel eerst op reis, de wereld ontdekken. Of kijken hoe het is om alleen maar te werken. Weet je al zeker dat jij een mbo-studie wil doen na je examenjaar, dan vertellen wij je waar je op moet letten als je een studiekeuzetest gaat doen.

2. Studiekeuzetest mbo is geen eindstation

Allereerst is het belangrijk dat je duidelijke verwachtingen hebt van de uitkomst van een studiekeuzetest mbo en vooral wat je ermee kan. Je moet het niet zien als eindstation van jouw studiekeuze, maar kunt het prima gebruiken om je in het begin te oriënteren aan het grote aanbod aan studies. Misschien kun je na het maken van een test bepaalde sectoren afstrepen of juist boven aan je lijstje zetten.

3. Verzamel je favorieten

Selecteer de 10 studies die het hoogst scoren. Zijn er overeenkomsten tussen deze studies? Misschien kun je ze verzamelen en kom je zo tot een aantal clusters. Denk bijvoorbeeld aan Zorg & Welzijn of Techniek. Dan weet je meteen waar je interesse ligt en waar je zeer waarschijnlijk een studie of beroep vindt dat jouw licht.

4. Ga voor de real-life experience

Staar je dus niet blind op de uitkomst van je test, maar gebruik ‘m eerder als navigatie op weg naar je vervolgstudie. Maak je selectie steeds kleiner, een top 3 van potentiële vervolgstudies zou bijvoorbeeld mooi zijn.

Dan is het nu tijd om open dagen te bezoeken! Wil je dichtbij huis studeren of juist een nieuwe stad of regio ontdekken? Laat dit meewegen in de keuze voor welke open dagen je gaat bezoeken.

5. Het is jouw studiekeuze!

Advies van mensen die dichtbij je staan, kan heel waardevol zijn. Anderen kunnen je op goede ideeën brengen of een frisse blik op de situatie werpen. Bedenk je wel dat jij degene bent die uiteindelijk de studie gaat doen. Luister dus zeker naar anderen, maar maak een keuze waar jij honderd procent achter staat.

Meer tips

Benieuwd naar meer tips? Op ons YouTube-kanaal vind je verschillende video’s waar we thema’s behandelen als effectief leren. Zo ga jij met vertrouwen je examens tegemoet.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet