Grondstof-Logo-CMYK-wit ERVAAR GRONDSTOF BESTEL GRONDSTOF

Sterker in LOB met trainingen van LesLab

Wil jij studenten activeren en centraal zetten, meer eigen regie geven? LesLab biedt jou handvatten voor het uitzetten van een doorlopende leerlijn. We helpen je graag en verzorgen trainingen voor jou en je teamleden. We hebben jarenlange ervaring in het mbo en vo en daardoor een goede kijk op onderwijsprocessen. Kortom: we weten precies wat jij nodig hebt om sterker te worden in je vakgebied.

Train de Trainer LOB

Wil jij echt het verschil maken voor jouw studenten? Jouw coachingsvaardigheden verbeteren? De motivatie van je studenten helder krijgen en een omgeving scheppen waar deze optimaal tot zijn recht komt? Dit kan met ‘Train de Trainer LOB’!

Je vergroot je kennis op het gebied van loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) en ontwikkelt je vaardigheden. Hierbij staan jouw persoonlijke leerpunten centraal. Je krijgt handvatten aangereikt die jou als LOB-docent effectiever maken. Ook ga je aan de slag om je vaardigheden als (loopbaan)coach te trainen. Aan de hand van herkenbare en uitdagende casuïstiek.

Wat bieden wij?

Wij krijgen vaak de vraag van klanten: ‘kunnen jullie ons ondersteunen bij het begeleiden van docenten?’ Bijvoorbeeld het opzetten van een leerlijn en leerlingen en studenten aan krijgen in de klas. In vier trainingen van 2 uur wisselen we af tussen ervarend leren en het delen van kennis.

Training 1: De loopbaancoach (2uur)

We besteden aandacht aan de voorwaarden voor een gezonde leeromgeving en growth-mindset. Aan de hand van theorie analyseren we individuele studenten en categoriseren we op basis van leerstijl en coachingsvraag. Je krijgt coachingtools aangereikt en oefent met uitdagende casuïstiek.

Ingrediënten:

 • Voorwaarden voor effectief leren en coaching
 • Student centraal; analyseren en profileren
 • Gespreksvaardigheden

Training 3: Actie in de klas (2 uur)

De behoefte van de student en de groep(en) centraal stellen is een uitdaging. We onderzoeken de verschillende mogelijkheden om een doel te bereiken en ervaren aan den lijve wat gedifferentieerd lesgeven is. We besteden aandacht aan plezier beleven in de klas en het doorbreken van weerstand.

Ingrediënten:

 • Themadoelen en werkvormen
 • Gedifferentieerd lesgeven in LOB
 • Weerstand en plezier

Training 2: Student ‘aan’ (2 uur)

Deze training gaat over hoe je een student ‘aan’ kan zetten. Je leert hoe je kernmotivatie en gedragsmotivatie kan herkennen bij studenten. We bestuderen de fase van groepsvorming. We staan stil bij de teamrollen in het team en vertalen deze kennis door naar de klas en de individuele student.

Ingrediënten:

 • Groepsdynamiek
 • Intrinsieke motivatie (de kern)
 • Gedragsmotivatie (welk type gedrag wil ik laten zien)

Training 4: Samen sterk! (2 uur)

In dit deel borgen we de resultaten van deze trainingen. We bekijken de leerlijn, staan stil bij succeservaringen, stellen doelen voor LOB en maken als team afspraken hoe we dit gaan realiseren.

Ingrediënten:

 • Leerlijn onder de loep
 • Doelen stellen
 • Teamafspraken

Meer weten? Lees de blog van Ruben

Wil jij meer weten over Train de Trainer LOB? Lees dan de blog van Ruben Jurna. Hij heeft een achtergrond in cognitieve neurobiologische psychologie en vertelt je in zijn blog alles over de training.

Training bij jou op school?

Wil jij met jouw team nóg meer uit de LOB-lessen halen? Samen met jouw team het verschil maken voor jouw studenten of leerlingen? Boek dat Train de Trainer LOB op jouw school. Samen leer je jezelf en jouw team beter kennen, leer je meer over het brein en hoe het werkt, én hoe je op zoek gaat naar de intrinsieke motivatie van leerlingen.

Loopbaanmethodes LesLab

Neem deel aan ons webinar

Meld je nu aan voor het Grondstof Loopbaan webinar. Het webinar is geheel vrijblijvend en vindt online plaats op dinsdag 1 februari 2022 om 16.00 uur!

GS-PAKKET-Werkboekenkopie