Ga naar de inhoud
MBO | VO

SMART-doelen: hoe zit het ook alweer?

10 augustus 2023
SMART-doelen: hoe zit het ook alweer?

Dankzij het formuleren van een SMART-doel kun je concrete én haalbare (leer)doelen stellen. SMART-formuleren gebruik je voor doelen die binnen een bepaald tijdsbestek behaald moeten worden en meetbaar zijn. Hier lees je alles over het formuleren van SMART-leerdoelen.

SMART-doel: waar staat het voor?

Door het opstellen van een SMART-doel is de kans groter dat jij jouw doelen binnen de termijn behaald. Dit kan zijn voor je stage, maar ook voor op je werk. SMART-formuleren zul je bij veel mbo-, hbo- en vo-opleidingen moeten gebruiken. Maar waar staat SMART eigenlijk precies voor? SMART is een afkorting die staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden


Specifiek en meetbaar

Specifiek wil zeggen dat je duidelijk en concreet omschrijft wat je doel is. Dit moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven. Door het bijvoorbeeld aan een getal, percentage of percentage te verbinden. Bijvoorbeeld: dit jaar wil ik minimaal 45 punten halen van mijn opleiding Technische Bedrijfskunde.

Hoeveel ga je doen? Hoe kun je dit meten? Wat is het resultaat als je jouw doel hebt behaald? Op deze vragen geef je antwoord bij het onderdeel meetbaar. Hiervoor is het handig dat je een bepaalde situatie hebt waar je mee kunt vergelijken als je jouw doel gehaald hebt.

Acceptabel en realistisch

Je SMART-doel komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op jouw analyse of vooronderzoek. Dit betekent automatisch dat er draagvlak is voor jouw SMART-leerdoelen, bij jezelf, je studiegenoten of collega’s. In plaats van acceptabel, kan de A ook staan voor actiegericht, ambitieus of aanwijsbaar. Het ligt maar net aan welk doel je voor ogen hebt.

Realistisch betekent bij SMART-formuleren vooral: is het doel haalbaar. Heb je een plan dat uitvoerbaar is en is de inspanning die daarvoor nodig is realistisch. Je moet het jezelf dus niet te moeilijk maken, maar zéker niet te makkelijk. Een onbereikbaar doel kan betekenen dat jij je motivatie verliest en bij een makkelijke bereikbaar doel is dit evengoed het geval. Je doel moet daarnaast niet alleen realistisch zijn, maar ook relevant. Anders is het natuurlijk niet zinvol om ernaar te streven.

Tijdgebonden

Elk SMART-doel heeft een concrete start- en einddatum. Zonder duidelijke periode, wordt jouw doel natuurlijk heel vrijblijvend. Daarnaast kun je ook geen jaren doen over je studie. Jouw SMART-leerdoelen zijn dus vaak voor de korte termijn.

SMART-doel video

Benieuwd naar meer tips? Op ons YouTube-kanaal vind je verschillende video’s waar we thema’s behandelen als SMART-doelen. Hier leggen we alles nog eens uit, zodat jij voortaan snel en gemakkelijk jouw SMART-leerdoelen formuleert.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet