Loopbaan dossier Grondstof-Logo-CMYK-wit ERVAAR GRONDSTOF BESTEL GRONDSTOF

SMART-doel formuleren: hoe moet dat ook alweer?

Op de middelbare school heb je er vast al veel mee te maken gehad: SMART-doelen. Tijdens je mbo-opleiding zul je ook nog regelmatig een SMART-doel moeten formuleren. Maar hoe gaat dat ook alweer, dat SMART-formuleren? Wij frissen je geheugen nog eens even op, zodat jij straks razendsnel jouw SMART-leerdoelen formuleert.

SMART-doel: waar staat het voor?

Door het SMART-formuleren van jouw doelen, is de kans groter dat je ze behaald. Dit kunnen doelen zijn voor op je stageplek, school of werk. Een SMART-doel stel je altijd binnen een bepaalde termijn, zodat het niet te vrijblijvend wordt. Waar staat SMART eigenlijk voor? De afkortingen staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden


Specifiek en meetbaar

Jouw SMART-doel moet specifiek zijn. Dat wil zeggen dat je duidelijk en concreet beschrijft wat je wilt bereiken. Het beschrijft een waarneembare actie, gedrag of resultaat. Door er bijvoorbeeld een getal, percentage of bedrag aan te koppelen. Bijvoorbeeld: dit jaar wil ik minimaal 45 punten halen van mijn opleiding Autoschadehersteller.

Op deze vragen geef je antwoord bij het onderdeel meetbaar. Hiervoor is het handig dat je een bepaalde situatie hebt waar je mee kunt vergelijken. Een nulpunt, zodat je kunt zien dat je jouw doel gehaald hebt en wat het je heeft opgeleverd.

Acceptabel en realistisch

Je baseert jouw SMART-doel altijd op jouw analyse of vooronderzoek. Je moet er namelijk zelf achterstaan. Jij creëert zodoende draagvlak, misschien ook wel bij studiegenoten en collega’s. De A kan trouwens ook staan voor actiegericht, ambitieus en aanwijsbaar. Het ligt maar net aan welk doel je voor ogen hebt.

Jouw SMART-doel moet realistisch zijn. Wat bedoelen we daarmee? Vooral dat je SMART-leerdoelen haalbaar moeten zijn. Dat betekent op gebied van tijd, maar ook op het gebied van moeilijkheid. Onbereikbare doelen kunnen ervoor zorgen dat jij jouw motivatie verliest. Maar maak het jezelf ook niet te makkelijk, dit kan ook invloed hebben op jouw motivatie. Naast realistisch, moet je doel ook relevant zijn. Anders is het niet zinvol om ernaar te streven.

Tijdgebonden

Bij elk SMART-doel heb je een concrete start- en einddatum. Je kunt immers ook geen jaren over je stage of afstuderen doen, dus focus je met jouw SMART-leerdoelen voor op de korte termijn.

Meer tips

Benieuwd naar meer tips? Op ons YouTube-kanaal vind je verschillende video’s waar we thema’s behandelen als SMART-doelen. Hier leggen we alles nog eens uit, zodat jij voortaan snel en gemakkelijk jouw SMART-leerdoelen formuleert.