LesLab LOB

Docentenomgeving: Top 5-gebruikerstips

In de online docentenomgeving van LesLab LOB zet je eenvoudig en in vijf minuten jouw LOB-lessen in elkaar. Regelmatig vragen wij docenten om feedback op de online LesLab-docentenomgeving. Dan horen we ook wat docenten bruikbaar en handig vinden. Hieronder lees je de vijf meest voorkomende gebruikerstips:

1. Kies wat past!

Per les krijg je minimaal negen activiteiten om uit te kiezen. Jij als docent weet het beste wat relevant is voor jouw groep en welke activiteiten aanslaan. Daarom vertellen wij niet wat je moet doen, maar bepaal je dat zelf. Hoe dit precies werkt zie je in dit filmpje.

Een docent vertelt: “De docentenomgeving van LesLab LOB inspireert mij om telkens op een andere manier de voorkennis te activeren. Dit kan zijn met een quiz, filmpje of groepsgesprek.”

2. Alles op het digibord

Toon gemakkelijk alle opdrachten uit het werkboek op het digibord! Ideaal voor je uitleg, verlengde instructie of nabespreking. Klik in de docentenomgeving op het paginanummer en de opdracht verschijnt vanzelf.

Een docent vertelt: “Ik vind het handig dat LesLab lessen automatisch opslaat. Je stelt één keer een les samen en vervolgens kun je er jaren mee doen!”

3. Lessen delen

Een geslaagde les is eenvoudig te delen. Boven bij de lesvoorbereiding staat het ‘delen’-knopje. Je klikt erop, vinkt collega’s aan en deelt de les. Vervolgens ontvangen je collega’s een e-mail waarin staat welke les is gedeeld. Naast het tabblad ‘eigen les’ zien zij nu een tabblad met jouw naam. Je collega’s kunnen jouw les nu zelf gebruiken en aanpassen.

Een docent vertelt: “Een collega deelde een les met mij waardoor twee keer dezelfde les ontstond. In de online docentenomgeving paste ik deze les eenvoudig aan, mét behoud van de originele les.”

4. Voeg je eigen activiteiten toe

Hoe meer onderwijservaring, hoe groter je batterij aan werkvormen. Voeg je eigen activiteiten toe aan LesLab! Klik onderin de werkvormenbalk op de groene plus. Er opent zich dan een formulier waarin je je eigen activiteit kunt toevoegen. Deze komt alléén in jouw omgeving te staan. Met de ‘delen’-knop (boven, bij ‘lesvoorbereiding’), kun je jouw activiteiten en werkvormen desgewenst ook delen met anderen.

Een docent vertelt: “Ik heb ook mijn eigen lesmateriaal in de online docentenomgeving van LesLab gezet. Ideaal, zo heb ik alles op een centrale plaats.”

5. LesLab in je ELO

Werken jouw leerlingen met het werkboek in plaats van digitaal? Maar wil je toch digitaal een dossier opbouwen? Dat kan! Onze belangrijkste opdrachten zijn gratis beschikbaar als invulbare pdf.

Zo sla je gemakkelijk reflecties en beoordelingsformulieren op in je elektronische leeromgeving. Handig voor het opbouwen van LOB-dossiervorming. Download hier een voorbeeld van deze invulbare pdf’s of neem contact op voor meerdere digitale thema’s.

Een docent vertelt: “Ik vind de reflectieformulieren van LesLab LOB heel handig. Die heb ik aan de ELO toegevoegd.”

De uitgeverij voor
LOB en burgerschap

LesLab